Locuitorii din New York si turistii care ajung in metropola americana sunt supravegheati de zeci de mii de camere de securitate, iar autoritatile locale au anuntat amplasarea altor cateva mii in lunile urmatoare. Asociatiile pentru drepturi civile au criticat "transformarea orasului intr-o versiune la scara mare a show-ului Big Brother", mai ales ca politia va incepe in curand sa monitorizeze fiecare masina care va intra in partea de sud din Manhattan, in zona Districtului Financiar. Pozele tuturor masinilor vor fi stocate intr-o baza de date pentru 30 de zile.

Oficialii au inceput sa foloseasca masiv camere de supraveghere dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Mii de camere video au fost instalate atat de politie, cat si de companii private. De la marile firme de pe Wall Street la resedintele luxoase din apropiere de Central Park si de la statiile de metrou pana la magazinele din Union Square, camerele video sunt folosite pentru monitorizarea continua a trecatorilor.

Nu exista un inventar precis al camerelor video din New York, insa cele mai multe se afla in zonele comerciale aglomerate si in cele considerate "tinte principale posibile" ale unor atacuri teroriste. Intr-un studiu realizat in urma cu trei ani, Asociatia pentru Libertati Civile (NYCLU) a numarat peste 4.000 de camere instalate intr-o zona din sudul Manhattanului ce cuprinde aproximativ 30 de strazi. Alte aproape 300 de camere de securitate au putut fi observate pe strada 125 din Harlem, unde se afla, printre altele, biroul fostului presedinte american Bill Clinton.

Presa din New York a semnalat faptul ca, spre exemplu, o companie numita Secure Watch are instalate peste 11.000 de camere in intreg orasul. Recent, politia din metropola a anuntat ca urmeaza sa instaleze alte 3.000 de camere de supraveghere, ce vor inregistra numerele de inmatriculare ale masinilor ce intra in partea de sud din Manhattan. Zona include centrul financiar, Wall Street si complexul World Trade Center.

Initiativa NYPD, criticata

Criticii au afirmat ca instalarea noilor camere, parte a Operatiunii "Sentinel", va "viola intimitatea a milioane de locuitorii ai New York-ului". NYCLU a dat in judecata Departamentul Politiei din metropola pentru a-l obliga sa dezvaluie cat costa proiectul, ce obiective are si ce se va intampla cu imaginile cu numerele de inmatriculare.

"Habar n-ai cand te urmareste careva si daca iti foloseste apoi imaginea in alte scopuri", ne-a declarat Yari Nonas, un vanzator ambulant de hot-dog ce lucreaza in apropiere de Union Square."Vad camere puse peste tot acuma", a adaugat el. Altii sunt insa convinsi ca instalarea camerelor nu face decat sa le sporeasca sentimentul de siguranta si ca "nu este nimic rau in asta, decat daca chiar ai ceva de ascuns sau faci ceva ilegal".

NYPD a anuntat deja ca proiectul sau de a crea un "cerc de otel" in partea de sud din Manhattan va scoate cateva zeci de milioane de dolari din banii contribuabililor, iar imaginile masinilor vor fi stocate pentru o perioada de 30 de zile si apoi vor fi sterse din baza de date. Masinile vor fi scanate la toate podurile si tunelurile care fac legatura intre Manhattan si restul orasului sau New Jersey, iar 600 de politisti suplimentari vor asigura securitatea Districtului Financiar.