Un aparat foto second-hand scos la vanzare pe eBay de un agent al serviciului secret britanic MI6 continea o serie de inregistrari secrete privind reteau terorista al-Qaeda, inclusiv nume, instantanee foto si amprente, relateaza The Sun.

In memoria camerei exista un grafic olograf care descria legaturile dintre celulele active al-Qaeda, inclusiv numele teroristilor si ocupatia acestora.

De asemenea, s-au descoperit fotografii cu lansatoare de rachete fabricate in Iran, serviciile secrete suspectand Teheranul ca vinde astfel de arme islamistilor din Irak.

Camera, un Nikon Coolpix, a fost cumparata, pentru 31 de dolari, de un tanar de 28 de ani din oraselul britanic Hemel Hempstead. Dupa ce a descoperit documentele secrete, tanarul a anuntat politia locala, care, initial, a crezut ca are de-a face cu o gluma.

In cateva zile insa, tanarul s-a trezit acasa cu o echipa anti-tero, care a confiscat camera si computerul. Barbatul a primit, in schimb, o despagubire de 1,000 de lire.

“Putem confirma ca am confiscat un aparat foto, dupa o sesizare facuta de un cetatean. Ofiterii serviciilor secrete investigheaza cazul", a declarat un purtator de cuvant al politiei.

"Nu numai ca divulga secrete privind operatiuni, sisteme si departamente ale serviciului secret necunoscute inca, dar informatiile pot pune vieti in pericol", afirma expertul in terorism Neil Doyle.

In prezent, autoritatile incearca sa-l identifice pe agentul care a scos camera la vanzare.

Documentele secrete scoase la vanzare pe eBay apar dupa o serie de incidente similare, care au pus intr-o lumina nefavorabila serviciile secrete britanice.

Cel mai recent incident de acest gen a avut loc in iunie, cand un oficial guvernamental a uitat un plic cu documente secrete intr-un tren.

El a fost suspendat din functie si urmeaza sa fie judecat dupa ce documentele, care contineau informatii despre al-Qaeda si razboiul din Irak, au ajuns in mana ziaristilor de la BBC.