Liderul suprem al talibanilor, molahul Mohammad Omar, a afirmat ca garanteaza securitatea soldatilor straini daca se retrag din Afganistan, inainte de a fi infranti precum militarii sovietici, potrivit unui comunicat publicat marti pe internet si citat de AFP.

"Americanii, in ciuda tehnologiei avansate, s-au dovedit incapabili sa-si imagineze aceasta infrangere dar, cu ajutorul lui Allah, privesc dezarmati in fiecare zi cum le mor soldatii si sufera pierderi grele, atat umane cat si financiare", sustine molahul Omar, intr-una dintre rarele sale declaratii publice.

"In urma cu cativa ani, nimeni nu putea sa prevada ca americanii se vor confrunta cu o asemenea rezistenta. Astazi, presedintele afgan si ministrii se roaga sa primeasca mai multi bani, arme si soldati, dar in zadar", afirma Omar.

"Daca ne mentinem fermi pe pozitii, daca avem incredere in Allah si suntem uniti, invadatorii vor fi siliti sa paraseasca tara noastra. In sapte ani, s-au dovedit incapabili sa-si indeplineasca obiectivul, si nici daca vor ramane aici 100 de ani nu vor reusi".

"Le spun invadatorilor: daca parasiti tara noastra, va garantam securitatea. Dar, daca veti ramane in continuare aici, veti fi infranti, la fel cum rusii au fost infranti inaintea voastra", a avertizat molahul.

Molahul a prezentat, in mesajul sau, "cele mai bune ganduri pentru toti cei care lupta impotriva invadatorilor", dar si condoleante familiilor civililor ucisi in bombardamentele din Afganistan.

Trupele sovietice au invadat Afganistanul in 1979, pentru a sustine regimul comunist care preluase puterea, cu un an in urma, printr-o sangeroasa lovitura de stat.

Confruntata cu o gherila finantata in special de americani, armata rosie a fost obligata sa se retraga zece ani mai tarziu. Regimul comunist afgan s-a prabusit in 1992, sub loviturile mujahedinilor.

Molahul Omar este liderul militantilor fundamentalisti care au condus Afganistanul intre 1996 si 2001, aplicand legea islamica in cea mai radicala forma a sa.

In doar noua luni, anul 2008 se anunta drept cel mai sangeros din 2001, fortele internationale pierzand deja 221 de soldati, in majoritate americani.