Senatorul de New York, Hillary Clinton, ar putea sa devina vicepresedintele lui Barack Obama, candidatul Partidului Democrat pentru Casa Alba. Potrivit unor informatii publicate de blogurile americane de campanie, Clinton il va inlocui in urmatoarele zile pe Joe Biden, care se va retrage oficial din motive de sanatate.

Tabara lui Obama ar fi decis sa-l inlocuiasca pe senatorul de Delaware cu Clinton pentru a recupera avantajul de imagine luat de republicani odata cu nominalizarea guvernatorului de Alaska, Sarah Palin, pentru functia de vicepresedinte a lui John McCain. Analistii considera ca nominalizarea lui Palin a reinviat interesul multor americani pentru Partidul Republican, iar echipa de campanie a lui Barack Obama va fi nevoita sa recurga la o miscare radicala pentru a reveni in prim-plan.

Gafele lui Biden

In plus, democratii incep sa fie afectati de gafele pe care Joe Biden le-a facut in ultimele saptamani si care i-au permis republicanilor sa lanseze un "cronometru al greselilor" ce-l monitorizeaza permanent pe partenerul electoral al lui Obama. In urma cu cateva zile, senatorul democrat a calificat drept "ingrozitor" un videoclip realizat de propria sa echipa electorala, iar saptamana trecuta s-a pronuntat impotriva salvarii asiguratorului AIG de catre guvernul federal, inainte chiar ca Barack Obama sa-si fi anuntat pozitia in aceasta chestiune.

Mai mult, vorbind despre criza financiara de pe Wall Street, Biden l-a mentionat pe presedintele Franklin Roosevelt care s-a adresat natiunii, in 1929, prin intermediul televiziunii, insa SUA erau conduse atunci de Herbert Hoover iar televizorul nu fusese inca inventat.

In sfarsit, Biden a mentionat chiar el intr-un discurs recent ca Hillary Clinton ar fi fost o alegere mult mai potrivita decat el pentru functia de vicepresedinte, declaratie care i-a adus critici vehemente din partea democratilor.

Obama: No comment

Bloggerii americani sustin ca tabara democrata va anunta retragerea lui Biden dupa dezbaterea ce va avea loc intre el si Sarah Palin, la 2 octombrie. Motivul oficial? Problemele de sanatate ale lui Biden, care in 1998 a fost operat pe creier.

Tabara lui Barack Obama nu a comentat informatiile privind inlocuirea lui Biden, iar unii strategi ai partidului le-au calificat drept "nebunii". Acestia sustin ca Obama nu are motive pentru a-l inlocui pe Biden, mai ales ca senatorul de culoare a inceput sa conduca din nou in sondajele de opinie. Ultimele statistici ale celor de la FoxNews ii dadeau lui Obama un avantaj de 6 puncte in fata lui McCain, in timp ce un sondaj Washington Post-ABC News indica o diferenta de noua procente in favoarea democratului.

O problema ce va trebui insa surmontata de tabara lui Obama este aceea ca suporterii lui Hillary Clinton continua sa aiba retineri in a-l sustine neconditionat pe senatorul de culoare. Un sondaj recent realizat de AP si Yahoo News indica faptul ca doar 58% dintre ei il sprijina pe Obama, acelasi procent care se inregistra si in iunie. In plus, asa cum scriam si la sfarsitul lunii august, intr-o corespondenta de la Conventia Democrata din Denver, sustinerea de care se bucura fosta Prima Doamna a SUA in randul membrilor partidului este foarte mare iar plasarea sa pe acelasi bilet electoral cu Obama i-ar revitaliza, fara doar si poate, pe cei care formeaza baza democrata.

Eventuala aducere a lui Hillary Clinton nu ar fi o premiera. In 1972, democratul George McGovern l-a inlocuit pe Thomas Eagleton, nominalizat ca vicepresedinte, dupa ce s-a aflat ca acesta urmase tratamente cu electrosocuri din cauza depresiei. McGovern a pierdut alegerile in fata lui Richard Nixon.