Presedintele american George Bush a avertizat ca economia Statelor Unite este in pericol si a cerut Congresului sa accepte planurile sale pentru iesirea din criza. Intr-una dintre rarele sale alocutiuni televizate, consacrate serioasei crize financiare, liderul de la Casa Alba a subliniat ca incearca sa ii convinga pe americani sa sprijine un plan de salvare financiara de 700 de miliarde de dolari - transmit agentiile internationale de presa.

Presedintele Bush a atras atentia ca piata nu mai functioneaza cum trebuie, ca exista o pierdere de incredere pe scara larga, sectoare majore sunt in pericol iar alte banci ar putea intra in faliment, amenintand sa trimita economia Statelor Unite in recesiune.

"In ultimele saptamani, multi americani s-au simtit nelinistiti cu privire la economiile si la viitorul lor. Le inteleg ingrijorarea si frustrarea. Institutii financiare majore au fost la limita colapsului, iar unele au dat faliment. Cum certitudinea a crescut, mai multe banci au restrictionat acordarea de credite. Pietele bancare au inghetat, iar familiile si companiile au reusit mai greu sa imprumute bani", a adaugat liderul de la Casa Alba.

"Economia noastra se confrunta cu un moment de provocari majore. Dar am depasit provocari dure si inainte si vom trece si peste acestea", a concluzionat presedintele Bush.

Obama si McCain cauta solutii pentru depasirea crizei

Presedintele George Bush i-a chemat la Casa Alba pe cei doi candidati la alegerile prezintentiale din SUA, Barack Obama si John McCain pentru a discuta planul de salvare a sectorului bancar. De altfel, candidatul democrat la Casa Alba Barack Obama i-a propus rivalului sau republican John McCain sa lucreze impreuna la un raspuns comun pentru a gasi o solutie la criza financiara.

Anterior, McCain anuntase ca isi suspenda campania electorala din cauza discutiilor despre criza financiara si a cerut amanarea dezbaterii prezidentiale cu rivalul sau prevazute pentru vineri seara.

In schimb, candidatul democrat la Casa Alba, Barack Obama, a declarat ca "este mai important ca niciodata" in aceasta perioada de criza, ca dezbaterea cu republicanul Jihn McCain de vineri sa fie mentinuta - relateaza France Presse.