Serviciile secrete americane au interceptat, la sfarsitul lunii august, o serie de mesaje ale unor lideri al-Qaeda in care cereau sefilor intermediari sa pregateasca celulele locale ale organizatiei pentru instructiuni iminente, relateaza The New York Sun. Sursele citate numesc aceasta actiune surpriza lui bin Laden din octombrie.

Un oficial al serviciilor de informatii a declarat ca mesajele au fost transmise prin mai multe canale, de la curieri si pana la mesaje electronice cifrate. "Este vorba despre ordine cu caracter general" care nu contin detalii privind locatia, timpul sau metoda de atac. "Este ceva de genul 'Fiti pregatiti. Va vom contacta in curand'", a explicat el.

Expertii considera ca organizatia condusa de Osama bin Laden a influentat, in trecut, rezultatele unor alegeri din statele vestice. La trei zile de la atacurile al-Qaeda din 11 martie 2004, Partidul Socialist, de opozitie si impotriva razboiului din Irak, a castigat alegerile in Spania.

In saptamana dinaintea alegerilor prezidentiale din Statele Unite, in 2004, pe internet a fost difuzata o inregistrare cu Osama bin Laden, in care liderul al-Qaeda ameninta ca poporul american va suporta consecintele daca presedintele Bush va fi reales.

Intr-un mesaj ulterior, liderul al-Qaeda a afirmat ca inregistrarea video a contribuit la realegerea lui Bush.

"Ne asteptam ca al-Qaeda sa incerce sa influenteze rezultatul alegerilor din noiembrie prin atacuri teroriste la nivel global" a declarat Roger Cressey, fost consilier privind lupta impotriva terorismului al administratiilor Bush si Clinton.

In opinia sa, al-Qaeda nu dispune insa de capacitatea de a lansa un atac in zona continentala a Statelor Unite. "Cel mai probabil, vor incerca atacuri impotriva aliatilor Statelor Unite, dar si impotriva tintelor americane din afara granitelor", a sustinut el.