Presedintele american George W. Bush a declarat ca guvernul federal "ia masuri extraordinare in mijlocul crizei" si a afirmat ca impartaseste preocuparea americanilor legata de situatia pietei financiare si a economiei americane.

Intr-o scurta declaratie de presa facuta la Casa Alba, liderul american a cautat sa-i linisteasca pe americani ca lucrurile sunt sub control, fara insa sa ofere detalii despre planurile avute in vedere. Declaratia liderului american a fost facuta in aceeasi zi in care Rezerva Federala a anuntat ca va disponibiliza 180 de miliarde de dolari in lichiditati, in cadrul unei actiuni concertate a bancilor centrale mondiale care are ca scop stoparea panicii de pe pietele financiare dupa ce banca Lehman Brothers a intrat in procedura de faliment.

Liderul de la Washington a recunoscut perioada dificila pe care o traverseaza americanii si a afirmat ca si-a anulat deplasarile pentru a se ocupa de actuala criza. Joi, Bush se va intalni cu secretarul Trezoreriei, Henry Paulson. De altfel, liderul de la Washington a afirmat ca lucreaza impreuna cu consilierii sai "pentru a promova stabilitate pe pietele financiare".

Bush, sub tirul republicanilor

Presedintele Bush este supus criticilor din ce in ce mai puternice ale republicanilor, care acuza lipsa unei strategii coerente pentru a face fata actualei crize. Liderul minoritatii din Camera Reprezentantilor, Roy Blunt, a declarat miercuri ca republicanii din Congres "nu simt ca inteleg strategia coerenta a Administratiei Bush... in cazul in care exista una".

Republicanii ii reproseaza lui Bush doua lucruri. In primul rand, faptul ca nu a facut suficient pentru a-i informa in legatura cu planurile sale de rezolvare a crizei. In al doilea rand, republicanii nu agreeaza actuala politica de interventie (asa cum s-a intamplat in cazurile Fannie Mae, Freddie Mac si AIG), care nu reflecta viziunea Partidului Republican legata de o piata libera.

"Exista incredere in seful Fed, Ben Bernanke, dar acest lucru nu este fara limite", a declarat liderul conferintei republicane din Camera, Adam Putnam (Florida), adaugand ca oamenii "trebuie sa inteleaga care sunt principiile de baza din spatele acestei strategii ad-hoc". "Liniile de comunicare nu functioneaza eficient", a precizat Putnam.

In principal, republicanii critica faptul ca au fost prinsi descoperiti de actiunea Fed de salvare a AIG, printr-un ajutor de 85 de miliarde de dolari. Ei reproseaza si faptul ca nu exista o strategie clara care sa spuna "de ce AIG a fost salvat si Lehman Brothers nu?", unii afirmand ca interventia guvernului in cazul asiguratorului se aseamana cu cea a lui Hugo Chavez in Venezuela. "Singura diferenta este aceea ca Chavez nu risca dolarii contribuabililor atunci cand preia controlul asupra companiilor - el ii ia pur si simplu", spun unii republicani.