Presedintele american George W. Bush a anuntat sambata o relaxare a procedurilor pentru importul de benzina, raspunzand astfel dificultatilor de aprovizionare provocate de uraganul Ike la rafinariile din zona orasului Houston, lovita sambata de uraganul Ike.

Intre timp, uraganul s-a dezlantuit asupra coastei dens populate a Texasului, in apropiere de Houston, aducand valuri ce ating si 7 metri inaltime, rafale de vant ce ating 175 de kilometri la ora, precum si ploi torentiale ce ar putea provoca inundatii catastrofale de-a lungul Golfului Mexic si ar putea paraliza al patrulea oras ca marime din Statele Unite, anunta Rador.

Zeci de mii de case si cladiri guvernamentale si istorice de pe Insula Galveston si din Houston au fost inundate. Peste patru milioane de locuitori au ramas fara curent electric, si se crede ca pentru reluarea lui vor fi necesare cateva saptamani.

Din zonele cele mai periclitate, unde evacuarea a fost declarata obligatorie, un milion de persoane a luat drumul spre locuri mai sigure si mai inalte.

Ingrijorarea autoritatilor se indreapta, insa, spre cele 140.000 de persoane care au refuzat sa isi paraseasca locuintele si in momentul de fata se afla in grav pericol, stau pe acoperisurile cladirilor sau in masini.

Agentia guvernamentala pentru dezastre naturale, FEMA, a trimis in regiunea afectata cinci milioane de pachete de alimente, tone de apa potabila, medici, ambulante, generatoare, 3.500 de lucratori, tot ceea ce este necesar pentru ajutorarea populatiei. Deocamdata nu a fost declarat oficial niciun deces.

Ike este primul uragan care loveste o metropola americana dupa devastatorul uragan Catrina, care a lovit acum 3 ani orasul New Orleans.