Papa Benedict al XVI-lea oficiaza, sambata, o slujba in aer liber in centrul Parisului. La liturghia oficiata de Suveranul Pontif la Domul Invalizilor sunt asteptate in jur de 200 de mii de persoane. Alte sute de mii de pelerini au venit special la Paris pentru a-l intampina pe Papa Benedict pe traseul acestuia prin Paris, pana la locul oficierii liturghiei.

Masurile de securitate sunt exceptionale: aproape 200 de mii de politisti au fost mobilizati pentru acest eveniment, iar un elicopter dotat cu camere de filmat survoleaza zona, anunta televiziunile de stiri.

Dupa liturghia oficiata la Domul Invalizilor, Papa Benedict se va deplasa la Lourdes, pentru a marca a 150-a aniversare a aparitiei Fecioarei Maria.

Aceasta vizita a Papei la Paris, prima de la alegerea sa, in urma cu trei ani si jumatate, are o semnificatie deosebita intr-o tara ca Franta, foarte atasata de laicitate. Presedintele Sarkozy a avansat inca de la alegerea sa termenul de laicitate pozitiva, sublinind ca religiile nu sunt un pericol, ci un atu. Presa franceza i-a avertizat pe Papa si pe Sarkozy fata de orice tentatie de a pune in pericol echilibrul francez intre religie si laicitate, potrivit Rador.

"Este fundamental sa insistam pe de o parte pe distinctia dintre politic si religie, pentru a garanta libertatea religioasa a cetatenilor, dar si raspunderea statului fata de acestia. Pe de alta parte, trebuie sa fim constienti de functia de neinlocuit pe care o are religia in a forma constiinte si in a crea impreuna cu alte instante un consens etic fundamental in societate", a afirmat Suveranul Pontif.

Prima zi a Papei Benedict la Paris s-a incheiat cu o liturghie oficiata vineri seara de Suveranul Pontif la Catadrala Notre-Dame, unde s-au adunat peste 50 de mii de persoane.

Papa Benedict al XVI-lea a fost invitat, saptamana trecuta, de presedintele Traian Basescu, aflat la Vatican, sa efectueze o vizita in Romania in 2009.