Conversatie telefonica intr-un limbaj nu tocmai diplomatic intre ministrul rus de externe, Serghei Lavrov si omologul sau britanic, David Milliband. Potrivit unui raport neconfirmat deocamdata al Ministerului britanic de Externe, citat de presa de la Londra, Serghei Lavrov i s-ar fi adresat lui Milliband cu: "Who the f**k are you to lecture me?". Potrivit presei britanice, mania sefului diplomatiei de la Moscova ar fi fost starnita de criticile lui Milliband la adresa recentului atac al Rusiei asupra Georgiei.

In plus, Serghei Lavrov l-ar fi intrebat pe Milliband, in termeni nu tocmai eleganti, de unde cunoeste el atat de bine istoria Rusiei.

Surse din Ministerul britanic de Externe au confirmat, pentru Telegraph, ca dialogul celor doi ministri a fost intr-adevar presarat cu unele cuvinte vulgare, insa aceastea au fost rostite doar de unul dintre cei doi oficiali.

Informatia pe surse privind dialogul presarat cu injuraturi dintre cei doi a aparut in aceeasi zi in patru dintre cele mai importante cotidiane britanice: The Times, Telegraph, Daily Mail si The Sun. Toate cele patru ziare au citat "surse din interiorul Ministerului de Externe", ceea ce face sa para ca informatia ar fi fost directionata catre presa in mod voit, pe fondul amplificarii tensiunilor dintre Rusia, pe de o parte, Statele Unite si Marea Britanie, de partea cealalata. De altfel, incidentul survine intr-un moment in care pare in plina desfasurare un razboi mediatic intre Statele Unite si Marea Britanie, de o parte a baricadei, si Rusia, de cealalta parte.

Racirea relatiilor ruso-britanice s-a facut, de altfel, resimtita si pe alt plan: in sanul holdingului ruso-britanic TNK-BP, a treia companie petroliera din Rusia, unde actionarii rusi au incercat cu orice pret, si in cele din urma au si reusit, inlaturarea presedintelui britanic al companiei, Robert Dadley. Ei erau nemultumiti de politica promovata de Dadley care, potrivit partnerilor rusi, ar fi servit aproape in exclusivitate interesele actionarilor britanici, in detrimentul dezvoltarii companiei dupa gustul intreprinzatorilor rusi, care intentionau o extindere a afacerii peste hotare, in special in Orientul Mijlociu.

De altfel, Robert Dadley a fost nevoit sa dea socoteala justitiei ruse dupa o plangere depusa de sindicatul concernului TNK-BP, care l-a acuzat pe fostul presedinte de incalcarea legislatiei si a politicii din domeniul emigratiei.