Disputa dintre Statele Unite si Venezuela se amplifica, dupa ce Departamentul de Stat american l-a expulzat, vineri, pe ambasadorul venezuelean la Washington, masura luata in urma deciziei similare pe care autoritatile de la Caracas au adoptat-o fata de reprezentantul american din Venezuela, relateaza AFP.

"L-am informat pe ambasadorul venezuelean in SUA ca va fi expulzat si ca va trebui sa paraseasca aceasta tara", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack.

Presedintele venezuelean, Hugo Chavez, a anuntat joi ca a ordonat expulzarea ambasadorului SUA la Caracas, in semn de solidaritate fata de Bolivia care l-a expulzat, cu o zi in urma, pe reprezentantul american in La Paz.

De asemenea, Departamentul american al Trezoreriei a anuntat sanctiuni impotriva a doi oficiali de rang inalt din cadrul serviciilor secrete si a unui fost ministru din Venezuela, acuzati de "spijin material acordat Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC) in traficul de droguri.

Sanctiunile impuse il vizeaza in special pe Hugo Armando Carvajal Barrios, seful Directiei de informatii militare din Venezuela (DGIM), si pe Henrry de Jesus Rangel, sef al Directiei serviciilor de informatii, precum si pe un fost oficial, Ramon Rodriguez Chacin, care in urma cu cateva zile era ministrul Educatiei si Justitiei.

Acestia sunt acuzati ca au "inarmat, incurajat si finantat FARC", gruparea militara pe care a calificat-o drept grupare "de teroristi si traficanti de droguri".

Sah geopolitic in apele venezuelene

Presedintele Chavez este unul dintre cei mai cunoscuti critici ai SUA. In ultimii doi ani, el s-a apropiat tot mai mult de Kremlin, Venezuela devenind una dintre pietele de desfacere pentru armamentul rusesc.

Programul de cooperare intre cele doua tari s-a intensificat in ultima perioada, Rusia desfasurand un exercitiu naval comun cu Venezuela, in apele teritoriale ale acestei tari. Programul are ca scop extinderea prezentei ruse in apele internationale.