Presedintele George W. Bush a aprobat un ordin secret, in iulie, care permite fortelor speciale americane sa desfasoare atacuri terestre in interiorul Pakistanului, fara aprobarea autoritatilor de la Islamabad, anunta New York Times.

Dezvaluirea cotidianului new-yorkez va alimenta si mai mult furia armatei pakistaneze, al carei sef a declarat marti ca Pakistanul nu va permite niciunei forte straine sa efectueze operatiuni militare pe teritoriul sau. Declaratia oficialului pakistanez a venit dupa ce, in week-end-ul trecut, comandouri americane au patruns in interiorul Afganistanului.

Noul ordin reflecta preocuparea americanilor fata de bastionul creat de membrii al-Qaeda si de talibani in interiorul Pakistanului. De asemenea, ordinul arata ca SUA cred ca Pakistanul nu are vointa si forta de a combate militantii din zona tribala, scrie NYT.

"Situatia din zona tribala este de netolerat", a declarat un oficial american de rang inalt, sub protectia anonimatului. "Trebuie sa fim mai categorici. Ordinele au fost date".

Cotidianul noteaza ca armata SUA considera ca o serie de operatiuni au fost compromise, odata ce Pakistanul a fost notificat de aceste intentii.

Islamabadul avertizeaza ca suveranitatea tarii va fi aparata cu orice cost

Elicoptere ale armatei americane, care transportau trupe de comando, au efectuat, week-end-ul trecut, un atac la sol in regiunea de sud a Pakistanului, Waziristan, un adevarat sanctuar pentru operatiunile al-Qaeda. Aceasta este prima incursiune cunoscuta a trupelor americane in Pakistan din 2001, data invadarii Afganistanului. In acest raid si-au pierdut viata 20 de persoane, inclusiv femei si copii.

Seful armatei pakistaneze, generalul Ashfaq Kayani Kayani, a afirmat, dupa acest atac: "Suveranitatea si integritatea teritoriala a tarii va fi aparata cu orice cost si niciunei forte externe nu ii va fi permis sa desfasoare operatiuni militare in Pakistan".

"Nu se pune problema niciunui acord or intelegere cu fortele coalitiei prin care sa se permita astfel de operatiuni in interiorul frontierei noastre", a adaugat el.