Revista Paris Match presara sare pe rana in dezbaterea actuala din Franta referitoare la prezenta militara din Afganistan. Autoritatile de la Paris au condamnat atitudinea jurnalistilor Paris Match, dupa ce acestia au publicat o imagine cu un taliban imbracat intr-o uniforma de combatant, apartinand unuia dintre cei zece militari francezi ucisi, luna trecuta, in Afganistan, scrie The Independen.

Ministrul Apararii, Herve Morin, a acuzat revista ca le face un favor talibanilor, in propaganda de razbo, in timp ce membrul partidului ecologist "Verzii", Daniel Cohn-Bendit, a apreciat ca Paris Match se face vinovata de "voyeurist abject".

Fotografia a fost facuta de catre un reporter Paris Match pe data de 18 august, la cativa kilometri distanta de locul in care s-a produs ambuscada. Atunci, zece parasutisti francezi au fost ucisi. In imagine, razboinicii talibani se mandresc cu o serie de obiecte - arme, uniforme, un ceas de mana - luate de la soldatii omorati.

“E un soc sa ii vezi pe cei care ne-au omorat copii facand parada cu uniformele si armele lor,” a precizat Joel Lepahun, tatal unuia dintre soldatii care si-au pierdut viata.

Jurnalistul care s-a intalnit cu liderul gherilelor talibane si l-a intervievat pe acesta, Eric de Lavarene, a declarat insa ca nu a fost manipulat de afgani. “Nu este propaganda, asa cum nu este propaganda nici atunci cand laudam trupele NATO. Cu toate acestea, este adevarat ca talibanii au devenit maestri in arta comunicarii,” a adaugat Lavarene.

In interviul lui Eric de Lavarene, liderul Taliban "Commander Farouki" spune ca nu are nimic cu Franta si cu cetatenii acestei tari, insa daca soldatii francezi nu se retrag din Afganistan, ii va ucide pe toti.

"Acesti oameni au murit din cauza presedintelui Bush si al liderului vostru," a spus acesta. "Nu am dorit sa va omoram sotii si copii, insa nu avem de ales daca trupele franceze nu se retrag. Ii vom omora pe toti".