Asasinarea unui membru al opozitiei din republica rusa Ingusetia a generat apeluri in favoarea declararii independentei de Rusia, un prim semn ca recunoasterea de catre Moscova a Abhaziei si Osetiei de Sud ar putea avea un efect domino in Caucaz, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.

"Asa cum au recunoscut Abhazia si Osetia de Sud, le cerem sa recunoasca independenta Ingusetiei", a declarat Magomed Hazibiev, prieten al lui Magomed Ievliev, jurnalist si membru al opozitiei de la Nazran, asasinat recent.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al premierului Vladimir Putin, a respins aceste apeluri. "Nu as fi deloc de acord ca aceasta este opinia impartasita de majoritatea populatiei", a declarat acesta. "Sunt cateva persoane care incearca sa destabilizeze situatia din Ingusetia (...) dar acestea sunt grupuri minoritare", a adaugat el, subliniind ca autoritatile ruse vor ancheta moartea jurnalistului inguset.

Iulia Latinina, un analist politic independent, a subliniat ca principalul pericol in Ingusetia nu il reprezinta aceste apeluri de independenta, ci radicalizarea opozitiei dupa asasinarea lui Ievliev, care s-ar putea alatura gruparilor separatiste cecene.

"Ievliev a condus o opozitie legala care exercita presiuni pentru indepartarea lui Ziazikov. Nu era un individ care a pus mana pe arme si s-a ascuns in padure pentru a lupta impotriva Rusiei. Moartea sa inseamna ca multi tineri isi vor da seama ca este inutil sa se implice intr-o opozitie legala si ca este mult mai bine sa se ascunda in padure", a avertizat ea.