Guvernul Moldovei s-a pronuntat impotriva recunoasterii internationale a Abhaziei si Osetiei de Sud. Astfel, scrie Nezavisimaia Gazeta (NG), Chisinaul a intrat in opozitie fata de Kremlin, care are, mai mult ca niciodata, nevoie de sprijin pe arena internationala. Potrivit unor surse din Ministerul rus de Externe, ultima schimbare de pozitie a presedintelui Moldovei ar putea fi privita de Moscova drept un pas de neprietenie.

„Este dreptul nostru da a formula o astfel de parere”, a spus respectiva sursa, citata de NG.

Expertii sunt insa de parere ca, dupa ce lucrurile pareau ca s-au inscris pe fagasul unei solutii clare, urmare a recentei intrevederi dintre presedintii Voronin si omologul sau rus, Dmitri Medvedev, acum totul a fost readus in pozitie de asteptare. Se crede ca aceasta stare se va mentine pana dupa alegerile parlamentare din martie 2009, care va fi poate cel mai mare test pentru comunistii lui Voronin.

Consecintele nu se vor lasa mult asteptate: duminica, la o conferinta de presa, liderul transnistrean, Igor Smirnov, a declarat ca vede o singura cale de rezolvare a conflictului – recunoasterea independentei republicii lui.