Companiile energetice au inchis, sambata, trei sferturi din productia de petrol din Golful Mexic, pregatindu-se pentru cel mai grav uragan care afecteaza regiunea din 2005, iar rafinariile de pe coasta au inceput sa-si opreasca operatiunile inainte de posibilele inundatii, transmite Mediafax.

Potrivit datelor U.S. Minerals Management Service, 76,8% din productia de titei a Golfului Mexic si 37% din productia de gaze naturale a fost oprita.

Golful Mexic furnizeaza un sfert din productia de petrol a SUA, cel mai mare consumator energetic din lume, dar si 15% din productia de gaze naturale.

Grupul Shell, cel mai mare producator din regiune cu 370.000 de barili de echivalent titei zilnic, a inchis sambata toate unitatile de extragere de petrol si gaze din afara coastei.

De asemenea, BP a oprit unitatile de productie din Golful Mexic, in timp ce grupul Exxon Mobil a inchis productia de 5.000 de barili de petrol pe zi si de 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale.

Gustav, retrogradat temporar la categoria 3

Gustav a intrat, sambata, in Golful Mexic, dupa ce a trecut de regiunea de vest a Cubei drept un uragan de caterogia 4, a doua treapta de intensitate din scara formata din cinci calificative Saffir-Simpson.

Uraganul si-a redus din intensitate duminica, fiind incadrat in categoria 3, condus de un vant de 201 kilometri pe ora, potrivit datelor Centrului National pentru Uragane din SUA.

Totusi, estimarile arata ca uraganul va reveni la categoria 4 pana luni, cand va atinge coasta Golfului Mexic, intrucat va trece prin apele calde din zona Golfului.

Previziunile arata ca Gustav va avea o forta similara uraganului Katrina din anul 2005.

Pretul petrolului, in crestere

Daca furtuna tropicala Hanna, aflata in prezent in Atlantic, va urma traiectoria lui Gustav prin zonele de productie din afara coastei, preturile petrolului ar putea creste.

Gustav ar putea adauga 10 dolari pe baril la cotatia petrolului, considera analistul Planalytics Paul Corby.

Pretul petrolului destinat pietei american a scazut de la nivelul record de 147,27 dolari pe baril, atins in luna iulie, la 115,46 dolari pe baril la inchiderea sedintei de vineri.

New York Mercantile Exchange a decis sa devanseze ora de incepere a tranzactiilor electronice cu contracte futures pe energie la 2:30 p.m. EDT (18:30 GMT) de la 6 p.m. EDT (22:00 GMT).

Companiile energetice detin 4.000 de platforme de productie in Golful Mexic. Uraganele Katrina si Rita au distrus 124 de platforme din apropierea coastei, intrerupand circa 30% din capacitatea de rafinare a SUA si aproape un sfert din productia de petrol din Golful Mexic pentru noua luni.

Uraganul Gustav a provocat peste 59 de morti in Haiti si in Republica Dominicana

Locuitorii din New Orleans parasesc orasul