Un diplomat amator britanic a incercat sa gaseasca o rezolvare celui de-al Doilea Razboi Mondial propunand Germaniei naziste sa preia controlul asupra Europei, in timp ce Marea Britanie sa ramana 'doar' cu restul lumii, anunta AFP.

James Lonsdale-Bryans, un simpatizant al fascismului, ar fi participat la negocierile oficiale, propunand ideea ca lumea ar trebui impartita in doua: Germania ar fi avut Europa, iar Marea Britanie restul lumii.

Potrivit unor arhive secrete, Bryans s-ar fi deplasat la Roma in primele zile ale razboiului pentru a negocia aceasta propunere cu Ulrich von Hassell, ambasadorul Germaniei in Italia. Desi scopul calatoriei era doar de a dezvolta contacte, el si-a depasit cu mult instructiunile primite.

Arhivele Serviciilor de securitate indica faptul ca Ministerul britanic de Externe era la curent cu intentiile lui Lonsdale-Bryans si ca era jenat de activitatile acestuia. Nu se stie insa ce nivel de sustinere avea Lonsdale-Bryans de la secretarul Ministerului britanic de Externe din acea vreme, Lordul Edward Halifax, si in cadrul ministerului.

"Nu sunt sigur ca acesta este un moment foarte potrivit pentru a face public acest punct de vedere", comenteaza autorul anonim al notei. Lonsdale-Bryans l-a contactat pe secretarul Ministerului de Externe pentru a-i impartasi proiectele, generand panica in randul oficialilor.

Lonsdale-Bryans a incercat sa discute aceste planuri cu oficiali americani de rang inalt, printre care Dwight D. Eisenhower, care era comandantul suprem al fortelor aliate in Europa in timpul razboiului.