Rusia a cerut companiilor petroliere sa fie pregatite sa taie aprovizionarea cu petrol a Uniunii Europene incepand de luni, sustine cotidianul britanic The Daily Telegraph, citand o sursa de rang inalt din mediul de afaceri.

"Li s-a spus sa fie pregatiti sa taie livrarile incepand de luni", a declarat sursa citata. Luni se desfasoara un summit de urgenta al Uniunii Europene, in cadrul caruia se vor discuta posibile sanctiuni impotriva Rusiei, dupa ce Moscova a recunoscut independenta republicilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud.

Mai multe zvonuri care circula in Moscova afirma ca furnizorilor rusi de petrol li s-a cerut sa fie gata sa taie aprovizionarea cu petrol a Germaniei si a Poloniei prin conducta Drujba. Se crede, de asemenea, ca producatorul Lukoil se afla in stare de alerta in acest week-end.

Orice proba care ar atesta ca Moscova planuieste sa foloseasca arma petrolului pentru a intimida Vestul ar putea inflama pietele energiei la nivel global.

Rusia a taiat regulat livrarile de petrol pentru statele cu care a avut dispute

Rusia a redus, in mai multe randuri, aprovizionarea cu petrol si cu gaze naturale ca mijloc de presiuni diplomatice, desi autoritatile ruse au sustinut, de fiecare data, ca problemele au fost cauzate de motive strict tehnice.

Luna trecuta, livrarile catre Cehia au fost reduse cu 40%, dupa ce Praga a semnat un acord cu Statele Unite privind scutul anti-racheta. Operatorul conductei a sustinut ca a fost vorba despre "motive tehnice si comerciale".

In mai 2007, livrarile de petrol catre Estonia au fost taiate, dupa o disputa cu Rusia privind inlaturarea unor simboluri ale Armatei Rosii. Motivul oficial a fost "repararea" conductei.

Letoniei i-au fost taiate livrarile de petrol in doua randuri, in 2005 si in 2006, pe fondul disputei privind controlul terminalului Ventspils.

"Rusii nu vor spune niciodata 'taiem livrarile pentru ca nu ne place politica externa pe care o promovati'. Exista mijloace de a camufla astfel de decizii", a declarat Vincent Sabathier, analist senior la Centrul pentru Strategii si Studii Internationale din Washington.

Moscova: Rusia a fost, este si va fi un furnizor sigur si de incredere

Rusia va ramane un furnizor sigur de resurse energetice pentru Occident, in ciuda tensiunilor provocate de criza georgiana, a afirmat purtatorul de cuvant al premierului Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

"Este incontestabil ca Rusia a fost, este si va fi furnizorul sigur si de incredere in privinta resurselor energetice, in special pentru partenerii nostri occidentali", a declarat Peskov, pentru AFP.

Lukoil a dezmintit informatia, precizand cu nu este la curent cu niciun plan privind reducerea livrarilor de petrol. "Nu am primit vreun ordin de la Guvern in aceasta privinta", a declarat un purtator de cuvant al companiei.

Germania este optimista

Germania crede ca Rusia isi va respecta contractele privind livrarea de petrol catre Uniunea Europeana, a declarat purtatorul de cuvant al cancelarului germana Angela Merkel, Ulrich Wilhelm.

Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a evocat joi posibilitatea unor sanctiuni impotriva Moscovei.

"Sunt avute in vedere sanctiuni", a spus el, subliniind ca nu Franta propune aceste sanctiuni, dar "anumite state europene au cerut deja adoptarea unor sanctiuni".

Uniunea Europeana pare insa divizata asupra acestui subiect, iar optiunile par limitate. Seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat deja sceptic in ceea ce priveste impunerea unor sanctiuni Rusiei".

Steinmeier a declarat ca "intr-o situatie de o asemenea gravitate, trebuie sa pastram o urma de ratiune. Vom continua sa avem Rusia vecin, si este in interesul nostru sa revenim la o relatie normala".