Tarile Organizatiei de cooperare de la Shanghai sustin rolul activ al Rusiei pentru mentinerea pacii in Osetia de Sud, informeaza RIA Novosti.

"Sefii statelor membre ale organizatiei saluta adoptarea de catre Moscova a documentului in sase puncte de reglementare a conflictului din Osetia de Sud si sustin rolul activ al Rusiei in mentinerea pacii si colaborarii in regiune", se spune in declaratia adoptata joi la Dusanbe.

La summitul statelor Organizatiei de cooperare de la Shanghai, care se desfasoara in capitala Tadjikistanului, participa presedintii tarii gazda, ai Rusiei, Chinei, Uzbekistanului, Kazahstanului, Kirghiziei, precum si sefii tarilor cu statut de observator – Mongolia, Pakistan, Iran, India si, ca oaspete, liderul afgan.

China se declara preocupata de recunoasterea celor doua provincii separatiste georgiene

China si-a reafirmat joi preocuparea asupra deciziei Rusiei de a recunoaste cele doua provincii separatiste ale Georgiei, Abhazia si Osetia de Sud.

"China isi exprima preocuparea asupra recentelor evenimente in ceea ce priveste situatia Abhaziei si a Osetiei de Sud", a declarat un purtator de cuvant al ministrului Afacerilor Externe.

"Suntem constienti de istoria si de realitatea complexa a problematicii din Abhazia si din Osetia de Sud. Speram ca partile implicate sa rezolve problemele pe calea dialogului", a spus oficialul chinez, citat de AFP.

Purtatorul de cuvant a facut aceste precizari inainte ca presedintele Dmitri Medvedev sa afirme ca statele asiatice, inclusiv China, au adoptat "o pozitie unica" asupra actiunilor Rusiei in Georgia.

FSB: al-Qaeda pregateste atentate teroriste in Rusia

Grupari teroriste internationale intentioneaza sa foloseasca situatia complexa din Caucazul de Nord pentru pregatirea de atentate teroriste in Rusia, a declarat joi directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, citat de Itar-Tass.

"Dintre obiectivele vizate, prioritatea o reprezinta punctele critice ale infrastructurii", a adaugat el, subliniind ca "se impune adoptarea de masuri suplimentare de asigurare a protectiei antiteroriste a sistemelor de transport, a celor energetice, precum si a locurilor unde, de regula, se aduna lume multa".

Baze militare rusesti in Abhazia si Osetia

Pe de alta parte, Rusia pare sa-si intareasca prezenta militara in cele doua republici separatiste.

Rusia ar putea deschide trei baze militare pe teritoriul Abhaziei si Osetiei de Sud, au anuntat surse militaro-diplomatice de la Moscova, citate de agentia Interfax.

"Expertii militari, impreuna cu specialisti din alte departamente, analizeaza posibilitatea desfasurarii unor astfel de baze, in special in orasele Gudauta si Ochamchir, precum si in localitate sud-osetina Djava".