Guvernul de la Kiev a adoptat hotararea care reglementeaza regimul de trecere a frontierei de stat de catre militarii, navele si avioanele de lupta ale Flotei ruse din Marea Neagra. In cazul unui refuz de a se supune noilor norme, trupele de graniceri si fortele armate ale Ucrainei au dreptul de a bloca fizic deplasarea flotei ruse. Noile prevederi au inflamat presa rusa, care vorbeste despre faptul ca astfel "se deschide calea spre o confruntare militara directa" (RBK Daily).

Statul Major al armatei ruse a dat insa de inteles ca nu intentioneaza sa se supuna granicerilor, vamesilor si militarilor ucraineni. Seful Statului Major al armatei ruse, generalul Anatoli Nogovitsyn, a anuntat ca Rusia nu are de gand sa evacueze baza din Sevastopol mai devreme de 2017.

Tot miercuri, Iuscenko a exprimat disponibilitatea Ucrainei de a participa activ la operatiunile de restabilire a integritatii teritoriale a Georgiei. Cuvinte care pot fi interpretate intr-un mod foarte larg: de la noi livrari de armamente regimului lui Saakashvili – tancuri si sisteme de aparare antiracheta – la trimiterea de trupe si blocarea flotei ruse. Iusenko este constient de faptul ca acest lucru ar putea antrena o crestere a preturilor la gazul rusesc, crestere de nesuportat pentru economia ucraineana.

Vicepresedintele SUA, Dick Cheney, in vizita la Kiev

Cotidianul Nezavisimaia gazeta informeaza, la randul sau, ca vicepresedintele Dick Cheney se va deplasa la Kiev in perioada 6-7 septembrie, dupa care la Washington va pleca presedintele Iuscenko. Intre timp, in capitala americana se afla de cateva zile secretarul Consiliului national de securitate a Ucrainei, Raisa Bogatyriova.

Situatia este evidenta, comenteaza NG, potrivit caruia intre Rusia si Occident se creeaza o noua „cortina de fier”, la granita careia se aflla Ucraina. In orie caz, asa crede directorul centrului de analiza Penta, Vladimir Fesenko. In opinia lui, situatia este sortita sa conduca nu doar la inrautatirea relatiilor ucraineano-ruse, ceea ce va conduce la un razboi economic, dar si la ruperea Ucrainei.