SUA si NATO au tratat conflictul din Georgia ca o repetitie pentru o viitoare operatiune militara in Iran. Declaratia a fost facuta miercuri de un Generalul rus Leonid Ivashov, analist militar si presedinte al Academiei de Studii geopolitice din Moscova, scrie RIA Novosti.

"Suntem foarte aproape de un conflict serios. Pentru occidentali, operatiunea desfasurata de Rusia impotriva Georgiei reprezinta doar o repetitie pentru un atac militar asupra Iranului", a declarat Ivashov.

Analistul rus a adaugat ca probabilitatea unui razboi impotriva Iranului creste in fiecare zi, mai ales ca Washingtonul a adoptat "o politica care sa provoace haos". "Ca rezultat, situatia din regiune a devenit instabilia", a spus Ivashov.

In ceea ce priveste razboiul dintre Georgia si Osetian de Sud, generalul a spus ca unul dintre principalele scopuri ale NATO a fost de a neutraliza rolul Rusiei pe scena mondiala.

Marti, presedintele rus Dmitry Medvedev a semnat un decret prin care Rusia recunoaste independenta provinciilor separatise Osetia de Sud si Abhazia. Decizia a fost insa contestata de liderii politici europeni si de presedintele Statelor Unite, analistii politici preconizand un nou Razboi Rece.

De asemenea, presedintele ucrainian Viktor Iuscenko a declarat, miercuri, ca recunoasterea provinciilor separatise Osetia de Sud si Abhazia de catre Rusia reprezinta "o amenintare la adresa pacii" in intreaga regiune si in Europa si a condamnat ferm atitudinea liderului de la Kremlin.

"Decizia Rusiei reprezinta o amenintare la adresa pacii si stabilitatii in regiunea noastra si in spatiul comunitar, distruge ordinea existenta in lume si releva o schimbare ilegala a frontierelor de stat", a declarat Iuscenko, precizand ca "Ucraina ii invita pe liderii rusi sa revina la normele si principiile internationale de solutionare a conflictului".