Un avion al companiei sudaneze Sun Air, cu aproape 100 de pasageri la bord, a aterizat marti seara in Libia, dupa ce a fost deturnat in regiunea Darfour, anunta AFP.

Piratii aerului au anuntat, miercuri dimineata, ca vor elibera femeile si copiii, la cererea negociatorilor libieni. "Au acceptat, in aceasta dimineata, cererea noastra privind eliberarea femeilor si a copiilor", a declarat, sub protectia anonimatului, un oficial libian.

"In prezent, nu avem nicio idee despre numarul piratilor sau apartenenta acestora. I-au spus pilotului ca fac parte din Armata de eliberare a Sudanului (o miscare rebele in Darfour), dar nu putem sa confirmam informatia", a adaugat el.

Pilotul avionului a declarat ca piratii vor sa ajunga la Paris, pentru a se intalni cu liderul miscarii rebele, Abdel Wahid Mohammed Nur.

Kouchner: Vom face totul pentru salvarea pasagerilor

Seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, a subliniat, miercuri, ca Parisul va face tot posibilul pentru a proteja viata pasagerilor, fara a preciza insa daca va permite aterizarea avionului in Franta. "Nu pot sa va spun nimic in prezent, dar vom face totul pentru a proteja viata pasagerilor", a declarat Bernard Kouchner, la radio Europe 1.

"Daca Kadhafi (presedintele Libiei, n.r.) poate sa-i convinga pe pirati, fara a pune in pericol viata pasagerilor, este foarte bine, daca nu, trebuie facut tot posibilul pentru ca pasagerii sa fie protejati", a adaugat el.

Aparatul, un Boeing 737 al companiei sudaneze Sun Air, este imobilizat pe aeroportul bazei militare de la Koufra, oras situat la 1.350 km in sudul capitalei Tripoli.

Potrivit Sun Air, 95 de pasageri si sapte membri ai echipajului se afla la bord.

Liderul miscarii rebele dezminte orice implicare in deturnare

Armata de eliberare a Sudanului este una dintre principalele grupari rebele din Darfour, provincia vestica a Sudanului, aflata in razboi civil din 2003.

Liderul Armatei de eliberare a Sudanului, caruia Parisul i-a acordat azil politic, a dezmintit insa orice implicare in deturnarea avionului.

"Abdel Wahid Mohammed Nur este un adevarat lider al rebeliunii, al rezistentei din Darfour, care nu ii cunoaste pe acesti oameni si care refuza folosirea unor astfel de metode", a declarat ministrul francez de externe, Bernard Kouchner.

Pasagerii au fost eliberati

Toti pasagerii au fost eliberati, iar piratii aerului s-au predat autoritatilor libiene, a declarat pentru AFP un responsabil libian.

"Piratii s-au predat fara violente iar membrii echipajului sunt in siguranta", a adaugat el.