Declaratiile amenintatoare facute in ultimele zile de presedintele rus Dmitri Medvedev au fost primite cu rezerve de analisti americani, care sustin ca atitudinea oficialilor de la Moscova este "doar un joc de-a soarecele si pisica" ce nu va degenera in alte violente. "Mi-e frica mai mult de amenintarea terorista decat de un nou Razboi Rece", a declarat, pentru HotNews.ro, Brian Michael Jenkins, expert in probleme de terorism si securitate nationala la RAND Corporation, un think tank extrem de influent in Statele Unite.

Jenkins sustine ca, in ciuda evenimentelor violente desfasurate in Georgia in ultimele saptamani, "la sfarsitul zilei avem de-a face cu guverne rationale".

Analistul american, care a lucrat pentru Casa Alba si a fost consilier in Comisia Nationala pentru Terorism, a explicat situatia din Caucaz prin faptul ca "atat la Washington, cat si la Moscova, oficialii incearca sa puncteze politic in fata celeilalte parti", adaugand ca e convins ca "Statele Unite si Rusia vor reusi sa coopereze".

"E in interesul tuturor sa actioneze rational", a afirmat expertul de la RAND Corporation, sustinand ca declaratiile celor doua parti reprezinta "un joc de-a soarecele cu pisica".

Chestionat daca se teme mai mult de un nou Razboi Rece decat de amenintarea terorista, Jenkins a afirmat ca aceasta din urma e mult mai periculoasa. Expertul a apreciat si rolul pe care oficialii de la Kremlin l-au avut in ultimii ani in ceea ce priveste lupta globala impotriva terorismului.

RAND Corporation este o organizatie non-profit creata la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, oferind, printre altele, expertiza in probleme de terorism, contrarevolutie si securitate nationala. Think tank-ul are patru locatii principale: Santa Monica (California), Arlington (Virginia), Pittsburgh (Pennsylvania) si Cambridge (Marea Britanie). Printre clientii sai se numara guvernul de la Washington, dar si o serie de guverne si organizatii internationale.

Medvedev a facut declaratii amenintatoare

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat marti ca daca "europenii doresc deteriorarea relatiilor, o vor obtine".

"Vom face tot ce putem pentru a evita un nou razboi rece. Dar, in aceasta situatie, mingea este in terenul europenilor", a declarat liderul de la Kremlin, adaugand ca "daca europenii doresc salvarea relatiilor noastre strategice, ceea ce este in interesul Rusiei si Europei, totul va fi bine".

Medvedev a anuntat, in cursul zilei de marti, ca Rusia recunoaste independenta Osetiei de Sud si a Abhaziei. Anuntul a venit dupa o reuniune a Consiliului rus de Securitate, la care a participat si premierul Vladimir Putin. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a afirmat ca decizia Moscovei "violeaza" integritatea teritoriala a Georgiei, in timp ce secretarul american de stat, Condoleezza Rice, a declarat ca "hotararea Rusiei de a recunoaste cele doua provincii, situate in interiorul frontierelor Georgiei, recunoscute de Natiunile Unite, este regretabila".