Guvernul afgan a decis sa renegocieze termenii prezentei fortei internationale in Afganistan, dupa ce 90 de civili au fost ucisi vineri intr-un bombardament efectuat de coalitia internationala sub comanda americana, anunta AFP.

"Consiliul de ministri a adotat o rezolutie prin care cere ministerelor Apararii si al Afacerilor Externe sa deschida negocierile cu forta internationala", se arata intr-un comunicat al guvernului de la Kabul.

Discutiile vor viza:

  • Renegocierea termenilor prezentei comunitatii internationale in Afganistan, pe baza unui acord mutual
  • Stabilirea limitelor si a responsabilitatilor fortei internationale, pe baza unui acord mutual si in conformitate cu legile afgane si internationale
  • Stoparea loviturilor aeriene care vizeaza tinte civile, a perchezitiilor si a detinerii ilegale a cetatenilor afgani

Civilii afgani, prinsi intre focul militarilor internationali si cel al talibanilor

Peste 90 de civili afgani au fost ucisi vineri dupa bombardamentele efectuate de aliati in apropierea orasului Azizabad, in districtul izolat Shindand, unde prezenta insurgentilor este semnificativa.

Coalitia internationala a deschis o ancheta pentru a stabili ce s-a intamplat, dupa ce, initial, anuntase ca a ucis 30 de insurgenti.

Militarii fortelor internationale din Afganistan sunt acuzati in mod regulat de uciderea civililor in cadrul confruntarilor cu insurgentii.

Potrivit Comisiei afgane independente privind drepturile omului, peste 900 de civili au fost ucisi de la inceputul anului 2008, in urma atacurilor insurgentilor, ale fortei de securitate afgane sau a coalitiei internationale.

In luna iulie, doua lovituri aeriene ale fortei internationale au ucis 64 de civili, in mare parte femei si copii.

Talibanii au lansat o insurectie ucigatoare de cand au fost alungati de la putere, la sfarsitului anului 2001, de o coalitie internationala condusa de Statele Unite.

Violentele s-au intensificat in ultimii doi ani, in ciuda prezentei a 70.000 de soldati din doua forte internationale: una a NATO (Forta internationala de securitate ISAF), si alta sub comanda americana (Operation Enduring Freedom, OEF).