Consiliul Federatiei, camera superioara a Parlamentului rus, s-a pronuntat luni pentru recunoasterea independentei regiunilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, scrie presa internationala. Si Duma de Stat (camera inferioara a Parlamentului rus) a votat in unanimitate rezolutia prin care cere presedintelui Dmitri Medvedev sa recunoasca cele doua republici separatiste.

Declaratia Consiliului Federatiei, ca si cea a Dumei de stat, nu are putere juridica: oficial, independenta trebuie sa fie recunoscuta de Ministerul de externe, din dispozitia presedintelui Rusiei.

Deputatul rus, Konstantin Zatulin , director al Institutului tarilor CSI, a declarat ca propunerea "va fi cu siguranta aprobata", scrie Ria-Novosti.

Totodata, partidul pro-Kremlin Rusia Unita, majoritar in Parlament, s-a pronuntat luni pentru recunoasterea republicilor separatiste. Abhazia si Osetia de Sud au cerut joi Rusiei sa le recunoasca independenta.

Potrivit unui sondaj de opinie, aproape jumatate dintre rusi cred ca regiunea separatista Osetia de Sud ar trebui sa apartina acum Rusiei, scrie Press Tv.