Rusia a anuntat vineri seara ca a definitivat retragerea trupelor din Georgia. Declaratia a fost imediat contrazisa de Tbilisi, in timp ce Statele Unite si Franta acuza Moscova ca nu respecta acordul de incetare a focului, relateaza AFP.

"Retragerea unitatilor militare rusesti s-a desfasurat fara incidente si a fost finalizata conform planului, in jurul orei 19:50, ora Moscovei", a afirmat ministrul rus al apararii, Anatoli Serdiukov.

Tbilisi a dezmintit imediat anuntul facut de rusi si a aratat ca trupele Moscovei stationeaza inca in portul Poti si in Senaki, in estul tarii.

Miscarile trupelor ruse sunt minore, sustine Pentagonul

Washington si Paris au acuzat Moscova ca nu respecta termenii acordului de pace ruso-georgian negociat de Franta, in timp ce Pentagonul a calificat drept "minore" miscarile de repliere ale armatei ruse.

Presedintii George W. Bush si Nicolas Sarkozy au apreciat, in cadrul unei convorbiri telefonice, ca "Rusia trebuie sa se conformeze imediat" planului de pace, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Gordon Johndroe.

Si seful diplomatiei britanice, David Miliband, s-a declarat "profund ingrijorat de faptul ca fortele ruse nu se retrag pe pozitiile convenite" prin acordul de pace.

Georgienii preiau controlul asupra orasului Gori

Jurnalistii AFP au relatat ca, in cursul dupa-amiezii de vineri, zeci de vehicule militare ruse si-au parasit pozitiile avansate din centrul si estul Georgiei pentru a se indrepta inspre regiunile separatiste pro-ruse Abhazia si Osetia de Sud.

Rusia nu a oferit insa nicio cifra privind numarul trupelor angajate in conflict.

Drumul inspre Gori a fost deschis vineri seara, iar politia georgiana a preluat controlul asupra acestui oras strategic care leaga estul de vestul tarii si care s-a aflat sub ocupatia rusilor timp de peste o saptamana.

Rusia va pastra controlul asupra drumului care leaga Tbilisi de Marea Neagra

Moscova a avertizat ca fortele sale vor ramane pe pozitii in mai multe puncte strategice pe teritoriul georgian, in afara teritoriilor separatiste, unde contingentul rus de mentinere a pacii stationeaza din anii '90.

Rusia a precizat ca va pastra controlul asupra drumului strategic care leaga Tbilisi de Marea Neagra, potrivit unei harti prezentate presei de Statul Major rus.

Documentul, prezentat in cadrul unei conferinte de presa de comandantul adjunct al Statului Major, Anatoli Nogovitsine, prezinta "zona de responsabilitate" a Rusiei, care include mari portiuni din principalul drum care traverseaza Georgia de est la vest.

Moscova a dat asigurari ca, incepand de vineri seara, doar 500 de soldati vor ramane in zona tampon, repartizati in opt posturi. Rusia isi rezerva insa dreptul de a mari numarul acestor soldati "in caz de necesitate".

Trupele rusesti au intrat in Georgia dupa ce au lansat o vasta contra-ofensiva impotriva armatei georgiene, care a incercat, in noaptea de 7 spre 8 august, sa preia controlul asupra republicii separatiste Osetiei de Sud.

NATO cere din nou retragerea forţelor ruse din Georgia

Alianata Nord-Atlantica a cerut din nou Rusiei sa-si retraga trupele din Georgia pe poziţiile pe care le ocupa inainte de criza din 6 august', a declarat purtător de cuvânt al NATO, Carmen Romero, citat de AFP.

Potrivit acestuia, "apelul NATO a fost întotdeauna un apel pentru respectarea totală a încetării focului şi acest lucru nu s-a schimbat''.