VIDEO Primavara de la Praga a fost "inghetata" in august

de Marian Chiriac     HotNews.ro
Marţi, 19 august 2008, 23:38 Actualitate | Internaţional


Tancuri sovietice pe strazile capitalei cehoslovace
Foto: AGERPRES
Acum 40 de ani, in dimineata zilei de 21 august 1968, lumea se trezea in stare de soc. Mii de de blindate rusesti si circa 200 de mii de soldati din tari membre ale Pactului de la Varsovia intrasera in timpul noptii in Cehoslovacia pentru "a salva socialismul" din aceasta tara. Interventia sovietica a facut 72 de morti, peste 700 de raniti si a determinat un considerabil val de emigrari. Desi victorioasa militar, Rusia a pierdut din punct de vedere politic. Inabusirea Primaverii de la Praga a fost primul semn major al mortii socialismului, al ideii ca regimul comunist e unul perfect, chiar daca nu mereu bine aplicat.

La 20 august 1968, trupe sovietice si ale altor patru state membre ale Tratatului de la Varsovia (Bulgaria, R.D.Germana, Polonia si Ungaria) au patruns in  Cehoslovacia, pentru a pune capat procesului de reforme  initiat de noua conducere cehoslovaca in frunte cu Alexander  Dubcek.

Reforma comunista versus doctrina Brejnev

De la inceputul anului 1968, odata ajuns la conducerea partidului, Dubcek a initiat un program de  reformare a sistemului comunist,  bazat pe ideea acordarii de drepturi suplimentare cetatenilor si pe descentralizarea partiala a economiei. Au aparut astfel o serie de actiuni radicale pentru  acea perioada: in presa au aparut declaratii antisovietice, s-a constituit un partid social-democrat, distinct fata de cel comunist, au fost create noi cluburi politice independente sau tara a fost federalizata in doua republici separate (Cehia si Slovacia).

Dar acest experiment de creare a unui "socialism cu fata umana", numit "Primavara de la Praga" nu a fost bine vazut de membrii conservatori ai Partidului Comunist Ceho-slovac si cu atit mai putin de catre Moscova, care se temea ca liberalizarea regimului ar putea sa se extinda in tot lagarul comunist.  Invocind asa-numita "doctrina Brejnev" (dupa numele liderului comunistilor sovietici), care lasa posibilitatea interventiei in orice tara a Pactului de la Varsovia in care s-ar fi stabilit un regim multi-partinic, Moscova a decis sa puna capat reformelor de la Praga. Tancurile urmau sa dea lovitura decisiva oricarei ideologii "burghezo-mosieresti" si fortelor "antisocialiste".

Astfel, in noaptea zilei de 20-21 august 1968, doua mii de blindate rusesti si circa 200 de mii de soldati din tari ale blocului comunist intrau in Cehoslovacia. Trupele au ocupat intai aeroportul international Ruzyne, pentru a putea permite astfel aducerea de efectiv militar suplimentar. Armata ceha a fost fortata sa ramina in cazarmi si constrinsa sa nu intervina. In ciuda unui sentiment general anti-rusesc, Alexander Dubcek a facut apel la cetateni sa nu intervina. Au aparut miscari izolate de rezistenta, dar care au fost imediat inabusite. 72 de persoane au murit, iar alte circa 700 au fost ranite mai mult sau mai putin usor. Imediat dupa interventia sovietica, circa 70 de mii de cehoslovaci au parasit tara, urmati treptat de tot mai multi altii (numarul final estimat este de circa 300 de mii).

Vezi imagini din timpul invaziei in Cehoslovacia:1969 - "normalizarea"

In aprilie 1969, locul lui Dubcek ca secretar al partidului comunist era luat de Gustav Husak. Incepea o perioada de "normalizare". care a insemnat stoparea reformelor democratice, epurarea din PC a membrilor liberali, indepartarea din viata publica a intelectualilor reformisti, cresterea rolului politiei si - evident - intarirea legaturilor cu statele socialiste, prietene. S-a revenit la o economie centralizata, iar comentariile anti-sovietice sau apelurile la schimbare au disparut cu totul. Singurul lucru care a supravietuit Primaverii de la Praga a fost federalizarea tarii, creindu-se Republica Socialista Ceha si, respectiv, Republica Socialista Slovaca.

Blocarea reformelor si ocuparea  tarii au dus la proteste disperate: studentul Jan  Palach s-a autoincendiat pe 16 ianuarie 1969 in Piata  Wenceslas din Praga in semn de protest. Inmormantarea sa a  fost transformata intr-o manifestatie de protest, iar gestul  sau a fost repetat de Jan Zazic pe 25 februarie.

Desi infrinta din punct de vedere militar, Primavara de la Praga poate fi considerata un eveniment cistigator pe termen lung. Ea a constituit semnalul care a dus la prima bresa majora in ideea - raspindita la acea vreme in Occident, prezenta si azi - ca idealul socialist e bun, dar rau aplicat. Dupa august 1968 se poate vorbi de moartea intelectuala a marxismului ca vehicul teoretic al comunismului, oricit de uman ar fi considerat acesta.

Pe de alta parte, Primavara de la Praga a constituit un model chiar si pentru liderii comunisti sovietici, Mihail Gorbaciov recunoscind in 1987 ca politica sa de deschidere (perestroika si glasnost) datoreaza destul de mult politicii "socialismului cu fata umana" a lui Dubcek.

Din pacate, nu exista decit recompensa morala pentru victimele acelor timpuri. Nici Cehia si nici Slovacia nu au primit vreun euro  despagubire de la statele ale caror armate au participat la interventie,  in ciuda faptului ca au trebuit sa cheltuiasca milioane de  euro pentru a ecologiza zonele in care trupele sovietice au  ramas stationate dupa invazie. Ultimul soldat rus a parasit Slovacia pe 27 iunie 1991, dupa  23 de ani de la intrarea tancurilor armatei sale in aceasta  tara.

Moment de glorie pentru Ceausescu

In 1968, in ciuda aparentelor, in lagarul comunist nu domnea o "unitate de monolit". De aceea, nu a fost extrem de surprinzator refuzul a doua state membre ale Pactului de la Varsovia (alianta militara a tarilor socialiste) de a participa la invazia Cehoslovaciei. Cele doua state au fost Romania si Albania.

De momentul de maxima tensiune de atunci a stiut sa profite foarte bine Nicolae Ceausescu.  Pe 21 august, are loc sedinta comuna a Comitetului Central al PCR,  Consiliului de Stat si Guvernului Romaniei, in care sunt  adoptate pozitia de condamnare a agresiunii armate impotriva  Cehoslovaciei si masurile de aparare contra unei eventuale  interventii armate a URSS si a altor state vecine.  In aceeasi zi, chiar in Piata Palatului, de la balcon, Ceausescu tinea un discurs extrem de popular prin faptul ca a atacat direct Uniunea Sovietica.

"Patrunderea trupelor celor cinci tari socialiste  in Cehoslovacia constituie o mare greseala si o primejdie  grava pentru pacea in Europa, pentru soarta socialismului in  lume. Este de neconceput in lumea de astazi, cand popoarele se  ridica la lupta pentru a-si apara independenta nationala,  pentru egalitatea in drepturi, ca un stat socialist, ca state  socialiste sa incalce libertatea si independenta unui alt  stat". Mai mult, Ceausescu a contrazis "doctrina Brejnev"  afirmand ca: "Problema alegerii cailor de constructie  socialista este o problema a fiecarui partid, a fiecarui stat,  a fiecarui popor. Nimeni nu se poate erija in sfatuitor, in  indrumator al felului in care trebuie construit socialismul".  

Acum pare paradoxal, dar atitudinea de fronda a lui Ceausescu nu a dus la o reformare a comunismului romanesc. El nu a sustinut de fapt ideile Primaverii de la Praga ci doar s-a opus URSS si interventiei militare. In august 1968 s-a reusit de fapt legitimarea comunismului in Romania, cel putin daca tinem cont de numarul mare de oameni ce au inceput sa intre in partid. Acest lucru i-a permis lui Ceausescu sa continue, mai intens, linia comunismului nationalist inceputa anterior de fostul lider Gheorghe Gheorghiu Dej si sa lanseze doctrina militara care va ajunge mai tirziu sa domine politica  de aparare romaneasca, aceea a "razboiului intregului popor".

Fisurarea "blocului socialist" prin atitudinea Romaniei a transformat tara noastra - de fapt, in primul rind pe Nicolae Ceausescu - in rasfatata Occidentului in  perioada imediat urmatoare. S-au imbunatatit relatiile economice si politice cu Statele Unite, Ceausescu avea sa se plimbe in caleasca alaturi de regina Marii Britanii, numerosi lideri occidentali au inceput sa viziteze oficial Romania.

Dar toate acestea nu aveau sa dureze foarte mult. Romania avea sa se transforme treptat in una dintre cele mai inchistate dictaturi comuniste, unde libertatile civice erau restrinse la maximum. Dupa ce a capatat un profil de reformist si liberal in august 1968, Ceausescu avea sa iasa 21 de ani mai tirziu pe usa din dos a istoriei, cu eticheta unuia dintre cei mai retrograzi dictatori ai secolului trecut.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


7335 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  Comunism romanesc... continuat cu success... (Miercuri, 20 august 2008, 3:49)

  Lucian [anonim]

  Continuat cu success de Ion Iliescu, elev si ulterior, succesor al lui Ceausescu, din nefericire pentru Iliescu... nu a putut aplica in totalitate planurile cincinale... blocat fiind de contextul international nefavorbail instaurari unui nou regim comunist...
  a nu se uita celebrele discursuri ale Tov Ilici "sa aparam cauza comunismului", "au intinat numai numele partidului comunist", "golani" apoi mineriadele....
  Cred ca Iliescu a facut mai mult rau Romaniei decat Ceausescu in cei 25 de ani de domnie....
 • +3 (3 voturi)    
  Poveste neterminata (Miercuri, 20 august 2008, 4:12)

  cosmin [anonim]

  Autorul a uitat sa mentioneze discursul lui Ceausescu de la Brasov la cateva zile interval unde a schimbat textul si atitudinea,dand dovada de acea viclenie innascuta.
  Mi-aduc aminte ca azi de manipularea populatiei cu slogane ieftine si zvonurile lansate cum ca in caz de atac ,China e cu noi,de manevrele militare,infiintarea garzilor patriotice,de asazisele stocuri facute in caz de,toate adaugate la proasta administrare au dus la consecintele cunoscute si care se simt si astazi.
  Intrebati-l pe Ilici unde era atunci si ce atitudine a avut. Cu siguranta nu-si mai aduce aminte.
  Multi romani aflati in vizita in Cehoslovacia au trecut in Austria. Norocosii.
  In mod ironic Romania care nu a intervenit armat a pierdut cel mai mult si a luat-o pe drumul ignorantilor care nu au fost in stare sa invete nimic de la eveniment.
  Ghinionul nostru . Mai bine sa uitam daca se poate.
 • -2 (4 voturi)    
  regim comunist perfect ?! (Miercuri, 20 august 2008, 7:25)

  anonim contrariat [anonim]

  "Inabusirea Primaverii de la Praga a fost primul semn major al mortii socialismului, al ideii ca regimul comunist e unul perfect, chiar daca nu mereu bine aplicat." ??!! Marian, dupa ce-ti recitesti fraza asta, reaminteste-ti ca vacanta s-a terminat si scrie de o suta de ori pe caietul de teme la politologie (se pare ca n-ai, iti faci urgent unul): "Regimul comunist NU e perfect, e chiar o mizerie". ;)
  • 0 (0 voturi)    
   - (Miercuri, 20 august 2008, 11:21)

   rontzaila [utilizator] i-a raspuns lui anonim contrariat

   regimul comunist inca mai parea perfect pentru unii atunci. asta a vrut sa spuna articolul.
  • 0 (0 voturi)    
   mai citeste o data (Miercuri, 20 august 2008, 12:10)

   Contrariat degeaba [anonim] i-a raspuns lui anonim contrariat

   Mai citeste o data: "a fost primul semn major al mortii [socialismului, al] ideii ca regimul comunist e unul perfect"

   Reformulez:
   "a fost primul semn major al mortii [...] ideii ca regimul comunist e unul perfect"
 • 0 (4 voturi)    
  Asa se scrie istoria... (Miercuri, 20 august 2008, 8:29)

  Weather [anonim]

  Daca rusii cistigau razboiul rece acum vorbeam de loviturile de stat date de CIA prin America Latina a acelor vremuri...Singura diferenta e ca americanii,baieti mai finuti,plateau bastinasii sa se bata intre ei in timp ce mujicii rusi au preferat sa dea buzna de-a dreptul...
  • +3 (3 voturi)    
   Draga Weather.... (Miercuri, 20 august 2008, 13:46)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui Weather

   Nici rusii si nici alti comunisti nu puteau castiga razboiul rece. De ce? Foarte simplu: o societate care nu este bazata pe spiritul liber al membrilor ei nu poate progresa, chiar daca are resurse naturale imense. Ce au realizat rusii ca si tehnologie era in cea mai mare parte furata din Occident. Trebuie sa constientizam ca intrarea in NATO si UE e cea mai mare realizare a acestui popor de la Unirea lui Cuza incoace. De asemenea, trebuie sa-i invatam pe cei tineri ca e obligatoriu sa se fereasca ca dracul de tamaie de comunism, comunisti, cartierul Primaverii, hoti, tigani, bombonei, putinei si tot ce tine de o societate inchisa.
 • +3 (3 voturi)    
  e bine de stiut (Miercuri, 20 august 2008, 8:45)

  Gabriel din Deva [anonim]

  Romanii s-au strans in Piata Palatului, fara sa fie obligati sa faca acest lucru. A fost o miscare spontana, nu neaparat impotriva comunismului cat mai ales impotriva atitudinii rusilor. Ceausescu doar a speculat momentul. Pe plan extern ecoul a fost extraordinar, relatiile politice internationale si economice ale Romaniei au crescut semnificativ. S-a semnat un acord de imprumut cu FMI-ul, primul cu o tara comunista, au urmat cativa ani de relativa prosperitare, resimtita si de omul de rand. Din pacate, proasta gestiune a banilor primiti de FMI, centralismul exagerat si promovarea mediocritatii au dus la declinul economic si social al Romaniei.
 • 0 (0 voturi)    
  sa respectam istoria (Miercuri, 20 august 2008, 13:14)

  un istoric [anonim]

  Ura va intuneca luciditatea. Atunci Ceausescu a fost unic. I-a sustinut fatis pe cehi, vezi vizita facuta cu 2-3 zile mai devreme la Praga, n-a angajat trupe romanesti in invazie, s-a opus public acesteia, a tinut un discurs provocator la adresa rusilor, a declarat stare de alerta la granita, marturie putand depune Kissinger care a atras atentia rusilor sa nu atace Romania.
  Normal ca trebuia sa imoaie glasul la u moment dat. Riscul la care expunea Romania ar fi fost prea mare. Chiar Ciu En Lai il avertizase: "Apa de departe nu poate stinge focul de aproape".
  Dictatura lui personala nu are nimic in comun cu acest moment istoric, cand a luat-o inaintea tuturor.
  • 0 (0 voturi)    
   Corect (Miercuri, 20 august 2008, 15:35)

   VeTanase [anonim] i-a raspuns lui un istoric

   Mai ales ca reactia Occidentului a fost numai una verbala de care i-a cam durut in cot pe rusi !
   Cehoslovacia,chiar daca usor "liberalizata" a ramas tot sub influenta Kremlinului asa cum se decisese la Yalta...
 • 0 (0 voturi)    
  Sesizati vreo problema de logica? (Miercuri, 20 august 2008, 13:58)

  Alin [anonim]

  "Desi infrinta din punct de vedere militar, Primavara de la Praga poate fi considerata un eveniment cistigator pe termen lung. Ea a constituit semnalul care a dus la prima bresa majora in ideea - raspindita la acea vreme in Occident, prezenta si azi - ca idealul socialist e bun, dar rau aplicat."

  Daca nu: cum putea fi primavara de la Praga , prin excelenta eveniment indus de socialismul prost aplicat, ar putea fi dovada ca idealul socialist este bun dar rau aplicat.

  Socialismul este bine aplicat in tarile capitaliste, si o dovada este Suedia.

  Incearca cineva sa ne spele pe creier sau doar doarme?
 • +1 (1 vot)    
  Tradiţia bunelor relaţii între români, cehi şi slo (Miercuri, 20 august 2008, 14:14)

  Paganel [anonim]

  Reacţia spontană a românilor din august 1968, speculată şi folosită în interes personal de Ceauşescu, se înscrie într-un şir mai larg de evenimente care subliniază strânsele legături de prietenie pe care le-am avut, de-a lungul timpului, cu cehii şi slovacii, încă dinaintea apariţiei Republicii Cehoslovace interbelice. Astfel, românii, cehii şi slovacii s-au sprijinit reciproc în acţiunile lor de păstrare a identităţii naţionale în cadrul monarhiei austro-ungare. În 1919, armata română a intervenit în sprijinul tânărului stat cehoslovac, atacat pe de-o parte de armata roşie bolşevică şi pe de alta, de trupele comunistului maghiar Bela Kun. În anul-1930, o delegaţie trimisă de Horthy la Bucureşti, pentru a trata cu Regele Carol al II-lea o uniune personală, prin care regele României să devină şi rege al Ungariei a fost respinsă şi pentru că România avea acordurile de înfiinţare şi de cooperare în cadrul Micii Înţelegeri (fondată în 1920, împreună cu Cehoslovacia şi Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, din 1929 - Iugoslavia, tocmai pentru a stopa din "faşă" revizionismul maghiar). În 1938-1939, când statul cehoslovac interbelic a fost mai întâi ciuntit, apoi desfiinţat, România a refuzat să treacă Tisa la nord, spre a lua în stăpânire satele din nordul Maramureşului, populate de români (ajunse, din 1945, în componenţa URSS, iar din 1991 - la Ucraina), tot ca o dovadă de prietenie şi de respect al Tratatelor de Pace semnate la Paris, după primul război mondial. Sfârşitul celei de-a doua conflagraţii mondiale a găsit armata română la câţiva kilometri de Praga, după ce luptase luni de zile la eliberarea teritoriului cehoslovac. Amintim şi colaborarea, multiseculară, între românii din vestul ţării şi cetăţenii aparţinând minorităţilor cehă şi slovacă, sau prezenţa, cu caracter istoric, a unor păstori români pe teritoriile actuale ale Cehiei şi Slovaciei. În estul Cehiei există localităţi ce amintesc de "valahi", o regiune Valasska, iar în Slovacia, de "vlahi", etc.
 • -1 (1 vot)    
  pacaleala si atit! (Miercuri, 20 august 2008, 15:58)

  dorinteodor [anonim]

  la ce ne-a folosit neinterventia? as zice ca pe baza unui capital creat de ne-interventie, ceasca a strins si mai mult surubul. nu vad nici un motiv de sarbatorire sau de laude voalate la adresa criminalului. romania este cea care a pierdut si ecourile nu s-au stins nici pina azi daca luam in consideratie multimea de comunisti care inca bintuie viata politica din zilele noastre...
 • 0 (0 voturi)    
  istoria si mai corecta (Joi, 21 august 2008, 9:56)

  karner [anonim]

  Dupa cum reiese din studiul arhivelor de la Moscova, trupele RDG n-au pasit pe teritoriul cehoslovac. Guvernul est-german, amintindu-si de Berlin 1953, construirea Zidului 1961, a fost cel mai vociferat in acordarea "ajutorului fratesc" tovarasilor cehoslovaci aflati la stramtoare. Insa Comandamentul Pactului de la Varsovia pare sa le fi interzis trupelor germane trecerea granitei, la 30 de ani de la navala Wehrmacht-ului. Propaganda redegista s-a chinuit din rasputeri sa creieze iluzia ca tara s-ar fi aflat in fruntea celor ce au implementat cu arma in mana doctrina Brejnev.
 • 0 (0 voturi)    
  ceausesc (Duminică, 27 martie 2011, 15:28)

  traian [anonim]

  Cred ca lui ceausescu ii era frica de o eventuala interventie a rusilor si in romania avand in vedere diferentele de dintre el si puterea protectoare.a incercat o apropiere de occident dar dorea ca acesta sa-l accepte asa cum e<cu fanteziile si ideologia lui de sec 14.cineva(stiti voi cine) spunea la revolutie ca ne trebuie 20 de ani ca sa ne revenim.ori era atat de dobitoc si nu isi dadea seama in ce cacat ne aflam ori statea prost la mateatica si a uitat sa m ai puna un 0.cine nu vrea sa se chinuie in tara asta sa-si sacii in caruta si luati drumul occidentului.cine isi iubestietara mai mult ca pe sine ii urez succes si cat mai putine riduri.nu zic ca nu se poate indrepta situatia,dar cand?cand o sa avem noi 50 ani o sa putem trai decent numai daca lucrurile vor merge asa cum ne dorim noi seea ce o data cu trecerea timoului incepe sa mi se para utopic.BAFTA


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version