Ministrii de externe ai celor 26 de tari ale NATO se intalnesc, marti, la Bruxelles pentru a-si reafirma sprijinul pentru Georgia in conflictul cu Rusia, riscand sa-si deterioreze relatiile cu Moscova, scrie AFP.

Convocata le cererea Washingtonului, reuniunea extraordinara urmeaza sa inceapa la ora 10:00 ora Romaniei la sediul NATO si sa se incheie dupa-amiaza.

Summitul are loc in timp ce retragerea trupelor ruse din Georgia, promisa de Moscova, intarzie sa se concretizeze pe teren.

Un responsabil al Apararii americane a declarat, luni seara, ca inca nu s-a observat o retragere semnificativa a fortelor ruse din Georgia. NATO urmeaza sa reafirme sprijinul sau fata de integritatea teritoriala a Georgiei.

Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, vrea ca tarile NATO sa reafirme perspectivele lor de aderare la Alianta ale Georgiei si Ucrainei, pentru a impiedica Moscova sa-si atinga "obiectivul strategic" de a opri largirea NATO in ceea ce ea considera a fi zona sa de influenta. Rice a subliniat insa ca ea nu va incerca sa accelereze aderarea Georgiei la NATO, care va fi reexaminata, asa cum este prevazut, in luna decembrie.

UPDATE: NATO nu va rupe relatiile cu Rusia, dar ele ar putea suferi anumite schimbari. "Documentul final cuprinde un avertisment ca relatiile dintre parti ar putea suferi schimbari calitative si ca nu vor mai cele de dinaitnea conflictului din Georgia", a declarat o sursa diplomatica de la Bruxelles, citata de Ria Novosti.