Conflictul din Georgia - o greseala din partea presedintelui Saakasvili, dar si o reactie exagerata a Rusiei - da o lectie puternica Occidentului: aceea ca el trebuia sa intervina mai devreme, mai curajos si cu solidaritate, este opinia analistului Andrew Wilson, de la think-tank-ul European Council on Foreign Relation (ECFR), consultat de HotNews.ro. Rusia trebuie sa primeasca un raspuns puternic din partea puterilor occidentale, care trebuie sa renunte la ideea gresita ca "Rusia nu trebuie deranjata".

Ce s-a intamplat, de fapt, in Georgia, este o intrebare pe care si-o pun analistii in ultima saptamana si isi raspund tot ei prin faptul ca nu se poate da un raspuns exact. "A fost un conflict, au existat victime, sunt imagini de razboi, au fost folosite anumite arme. Ar trebui insa sa ne punem intrebarea daca au fost crime impotriva umanitatii", spune Andrew Wilson, Senior Policy Fellow la ECFR. Se stie cine a inceput - "prima miscare au facut-o georgienii" - si "cine a raspuns in mod stupid, absurd: raspunsul rus a fost disproportionat".

Wilson este de acord cu opinia ca Mihail Saakasvili a cazut intr-o cursa intinsa de Rusia, pentru ca Moscova "l-a tot provocat in ultimul an si si-a pregatit raspunsul la actiunea georgiana". Totusi, decizia lui Saakasvili este, potrivit analistului, "o greseala, o decizie pripita si necugetata".

"Unii spun ca au existat semnale amestecate din partea americanilor, iar Europa a fost divizata. Insa Saakasvili ar fi trebuit sa stie asta. Poate s-a gandit ca sunt Jocurile Olimpice si Rusia nu va reactiona, sau ca, in acest context, Rusia fiind gazda urmatoarelor JO nu va reactiona. Este greu sa stii cum a gandit si e greu sa crezi ca el s-a gandit ca va castiga", a declarat Andrew Wilson.

O greseala care il va costa pe Saakasvili

Cert este ca aceasta greseala il va costa pe Saakasvili. Rusia a vrut sa determine rasturnarea lui de la putere. Asta insa nu se va intampla direct, insa aceasta adventuroasa actiune combinata cu infrangerea determina caderea de la putere a presedintelui georgian. "Opozitia georgiana vrea sa il inlature, dar cat de repede se va intampla asta nu se stie. Opozitia nu se va misca prea repede, pentru ca nu vrea sa para lipsita de patriotism", sustine analistul ECFR, care crede ca ar putea exista alegeri anticipate in Georgia.

"Russia is back, Russia is in power" - este mesajul Moscovei

Pe de alta parte, aceasta confruntare a fost mai putin determinata de faptul ca Georgia oferea o ruta alternativa - prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan - rutelor energetice ruse. Totusi, un proiect precum Nabucco este dificil de realizat, insa "Rusia nu trebuie sa aiba drept de veto asupra unor asemenea proiecte".

"Rusia a vrut sa-si manifeste sfera de influenta in vecinatatea sa, sa arate ca este o putere-cheie. Mesajul pe care vrea sa il transmita tarilor vecine, Ucrainei, Moldovei, este: Rusia s-a intors, Rusia este din nou la putere", a mai spus Andrew Wilson.

Candidatura Georgiei la NATO, putin probabila

Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a spus ca angajamentele luate la Bucuresti raman valabile, in timp ce insasi Angela Merkel, cancelarul german, a spus duminica la Tbilisi ca Georgia va deveni membru al NATO. Totusi, care sunt sansele ca Georgia sa primeasca MAP-ul, sa devina tara candidata la aderarea la Alianta Nord-Atlantica?

Wilson crede ca membrii Aliantei vor reactiona diferit: vor fi unii, o minoritate, care vor sustine ca, in conditiile actuale, Georgia trebuie sa devina stat candidat, demonstrand ca Georgia are nevoie de asta, in timp ce Franta si Germania - care au fost de acord cu acordarea MAP in principiu, dar nu acum - nu isi vor schimba pozitia. "Iar Bush, aflat la final de mandat, nu va avea puterea sa ii influenteze. Trebuie sa asteptam sa vedem ce va zice noul presedinte american", spune analistul.

Insa, potrivit lui Wilson, acordarea MAP (Membership Action Plan, care echivaleaza cu dobandirea statutului de candidat la NATO) este "putin probabila".

Lectia georgiana: Occidentul trebuia sa se implice mai devreme, mai curajos, cu solidaritate

Un lucru insa este cert, dupa aceasta demonstratie de forta a Moscovei: Occidentul va trebui sa dea un raspuns ferm si puternic Rusiei, sa ia efectiv masuri.

Intrebat daca eliminarea din G8, neacceptarea in OMC sau retragerea dreptului de a organiza Olimpiada de iarna de la Soci, din 2014 - posibile "pedepse" vehiculate de analisti in ultima saptamana - ar avea efect, Andrew Wilson a spus ca "trebuie ca Rusiei sa i se puna conditii. Nu trebuie sa o eliminam din G8, dar trebuie sa ii punem conditii, sa ii spunem ce s-ar putea intampla daca nu ia anumite masuri". Rusia ar fi mai sensibila la o amenintare precum eliminarea din G8 si retragerea dreptului de a organiza Olimpiada la Soci.

Concluzia acestei confruntari ruso-georgiene este ca puterile occidentale ar trebui sa se implice "mai devreme, mai curajos, cu solidaritate". Au existat avertismente din partea Georgiei, iar Occidentul trebuia sa reactioneze mai devreme. "Georgia nu este o tara indepartata", subliniaza Wilson. "Numai ca UE si NATO au pozitii divergente in privinta Rusiei, iar multe state membre ale NATO si UE trebuie sa isi regandeasca politica in ceea ce priveste Rusia. Faptul ca ne gandim ca Rusia nu trebuie provocata este o greseala", a conchis analistul ECFR Andrew Wilson.

Andrew Wilson este analist la European Council on Foreign Relations (ECFR), Senior Policy Fellow. Este specializat pe tranzitia si democratia din fostele republici sovietice si in special pe Rusia, Ucraina si Belarus, si autor al mai multor carti si studii.