Guvernul rus a decis sa finanteze din ianuarie zece filme cu caracter "patriotic", reluand astfel practica din perioada URSS cand cinematograful era principalul instrument ideologic al regimului comunist, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Noul ministru al culturii, Aleksandr Avdeev, fost ambasador al Rusiei la Paris, este cel care a anuntat la inceputul lunii iulie ca din 2009 vor exista "comenzi de stat cu finantare consecventa" in vederea promovarii unor realizari avand un continut mai "umanist" si mai "patriotic" decat in prezent.

O problema este cine anume va decide ce anume este patriotic.

"Va fi un organ special alcatuit din reprezentanti ai administratiei prezidentiale si ai guvernului care va defini temele si va veghea ca ideologia proiectului sa nu se schimbe din mers", a explicat Igor Kallistov, director-adjunct al Agentiei Federale a Cinematografiei.

Sistemul, chiar daca este apreciat de tinerii creatori, este totusi criticat de marile studiouri.

"Statul trebuie sa restranga numarul beneficiarilor in profitul studiourilor capabile sa produca filme de succes", considera Leonind Veresciaghin, directorul studioului "Tri T" al lui Nikita Mihalkov.

"Guvernul face bine ca revine la sistemul de comanda aplicat in URSS care a dat viata atator capodopere" considera Veresciaghin, care este si reprezentantul Rusiei la Federatia Internationala a Asociatiilor Producatorilor de Film (FIAPF).

In epoca sovietica, statul era singurul care comanda filme studiourilor si singurul care le producea. Acest sistem a permis turnarea unor filme celebre precum "Razboi si pace" si "Moscova nu crede in lacrimi", recompensate cu doua Oscaruri pentru cel mai bun film strain in 1968 si respectiv 1979.