Conflictul din Osetia de Sud face parte dintr-un plan pus la cale de vicepresedintele american Dick Cheney pentru a-l impiedica pe Barack Obama sa ajunga presedintele Statelor Unite, sustine postul de radio Vesti FM, citat de Timesonline.

Informatia, vehiculata de diverse media din Rusia, a fost reluata de Sergei Markov, un analist politic apropiat de premierul Vladimir Putin. Acesta a afirmat ca "Administratia Bush promoveaza interesele candidatului John McCain", adaugand: "infrant de Obama pe toate fronturile, McCain mai are un singur as in maneca - sa creeze un Razboi Rece virtual cu Rusia... Bush nu a dorit un razboi in Osetia de Sud, insa Partidul Republican nu-i lasa nicio alternativa".

Publicatia britanica mentioneaza, in acest context, si declaratiile sefului diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov, care a acuzat recent oficialii de la Washington de "jocuri periculoase". In acelasi timp, fostul ambasador rus la Uniunea Europeana, Vasili Lisachev, a declarat ca "Occidentul si-a irosit timpul, energia si banii sa invete Georgia trucurile jocului... sa faca astfel incat tara sa arate ca o democratie".

Timesonline afirma ca ultimele zile au fost dominate, in Rusia, de o revenire la obiceiurile din epoca sovietica, in care se pretindea ca "exista o mana sinistra de american in spatele fiecarui razboi, in special daca pun Moscova intr-o lumina nefavorabila". Chiar si bloggurile rusilor din ultimele zile au fost pline de teorii ale conspiratiei Occidentului impotriva Rusiei, scrie publicatia britanica, care afirma ca "in viziunea rusilor dezamagiti, presedintele Bush a relansat razboiul ideologic prin intermediul unei media americane ascultatoare".

De altfel, Times publica declaratiile unei moscovite, Katya, care spune ca "in trecut, pe timpul URSS, nu credeam un cuvant din propria noastra propaganda dar credeam ca informatia este libera in Occident si tanjeam la ea. De atunci am invatat insa ca Occidentul are propria sa propaganda care, intr-un fel, este mult mai puternica deoarece oamenii cred in ea".