Varsovia si Washingtonul au ajuns, joi, la un acord prealabil privind desfasurarea pe teritoriul Poloniei a unor elemente ale scutului american antiracheta, a anuntat primul ministru polonez Donald Tusk, la televiziunea TVN, scrie AFP.

"Am obtinut un acord cu Statele Unite pe tema scutului", a spus Donald Tusk.

Statele Unite vor putea astfel sa instaleze pe teritoriul polonez, pana in anul 2012, zece interceptoare capabile sa distruga in zbor eventuale rachete balistice cu raza lunga de actiune.

Sistemul este legat de un puternic radar care va fi instalat in Republica Ceha. Acordul cu Praga a fost deja semnat oficial in 8 iulie.

Se asteapta ca intelegerea sa tensioneze si mai mult relatiile SUA-Rusia, si asa incordate din cauza situatiei din Georgia, comenteaza BBC.

Acordul cu Polonia face parte din cadrul unui vast proiect american potrivit caruia Statele Unite vor sa desfasoare un scut antiracheta in Europa centrala pentru a proteja teritoriul american si Europa de eventuale atacuri din partea unor state imprevizibile precum Iranul sau Coreea de Nord.

Medvedev: amplasarea scutului nu este o drama

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, nu considera o drama amplasarea in Polonia a elementelor sistemului american de aparare aeriana. Aceasta dislocare "ne intristeaza, dar nu este o drama". Rusia, a spus Medvedev, este gata sa continue negocierile de amplasare a scutului american in Europa cu toate partile interesate.

Tinta scutului antiracheta amplasat in Europa este rusia, a afirmat Medvedev.

Oficialii rusi si-au exprimat deseori opozitia vehementa legata de acest proiect pe care il considera o amenintare la adresa securitatii sale.