Abhazia si Osetia de Sud sunt decise sa-si obtina independenta, au declarat, joi, liderii celor doua republici separatiste, in cadrul unei conferinte comune de presa sustinuta la Moscova, dupa ce s-au intalnit cu presedintele rus Dmitri Medvedev.

Rusia va "sustine si va garanta" pe scena internationala "toate deciziile care vor fi luate de popoarele din Osetia de Sud si din Abhazia", le-a transmis presedintele Medvedev celor doi lideri separatisti, Serghei Bagaps si Eduard Kokoiti.

"V-ati aparat teritoriul, dreptatea este de partea voastra si de aceea ati invins, cu ajutorul fortelor de pace ruse", a declarat Medvedev, citat de AFP.

"Aspiratia poporului Osetiei de Sud la independenta ramane neschimbata. Vizam obtinerea independentei, in stricta conformitate cu regulile dreptului international", a spus liderul oset, Eduard Kokoiti.

"In ceea ce priveste obtinerea independentei noastre (...) nicio forta nu ne va opri", a adaugat presedintele abhaz, Serghei Bagaps.

Moscova avertizeaza SUA asupra sprijinului acordat Georgiei

Rusia a avertizat, joi, Statele Unite asupra sprijinului acordat Georgiei, care risca sa genereze "o repetare a tragicului scenariu" din Osetia de Sud. Declaratia a fost facuta de seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov.

El a cerut Statelor Unite sa "se abtina de la orice actiune pe care puterea de Tbilisi ar putea sa o interpreteze drept o incurajare a ambitiilor sale revansarde".

Afirmatia ministrului de externe vine dupa ce Statul Major al Rusiei si-a exprimat ingrijorarea fata de transporturile aeriene efectuate de Statele Unite in Georgia.

Moscova a replicat si la decizia Ucrainei de a permite accesul navelor rusesti in portul Sevastopol doar pe baza de autorizatie, subliniind ca flota din Marea Neagra primeste comenzi doar de la presedintele Rusiei.

Bush: sustinem cu fermitate integritatea unei Georgii suverane si libere

Reactia americana nu a intarziat sa apara: Presedintele George W. Bush a asigurat liderii Ucrainei si Lituaniei ca Statele Unite sustin cu fermitate integritatea "unei Georgii suverane si libere", anunta AFP.

George W. Bush a insistat asupra solidaritatii SUA fata de Georgia, in cadrul discutiilor cu presedintii lituanian si ucrainean, Valdas Adamkus si Viktor Iuscenko, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Dana Perino.

Armata rusa nu anunta data retragerii

Armata rusa nu este in masura sa indice o data exacta a retragerii din Osetia de Sud, a declarat joi seful adjunct al statului major, Anatoli Nogovitsine.

"Nu sunt inca pregatit pentru a indica exact data retragerii, pentru ca planul acestei retrageri nu a fost inca definitivat", a afirmat liderul militar.

"Planificarea retragerii este in curs, dar trebuie sa tinem seama de o multitudine de factori", a precizat el.

Parlamentul georgian a votat iesirea din CSI

Parlamentul de la Tbilisi a votat joi, in unanimitate, iesirea Georgiei din Comunitatea Statelor Independente, anuntata marti seara de presedintele Mihail Saakasvili.

Sedinta Parlamentului a fost transmisa in direct de televiziunea georgiana.