Fortele rusesti au renuntat sa paraseasca orasul Gori, dupa ce in cursul noptii anuntasera ca vor elibera zona, a declarat joi un purtator de cuvant al Ministerului georgian de Interne, citat de AFP.

"Toata noaptea au spus ca vor pleca, dar si-au schimbat parerea. Fortele georgiene au renuntat sa mai intre in Gori, pentru a evita orice ciocniri cu rusii", a precizat sursa citata.

Un convoi de 20 de blindate georgiene, care se indreptau in cursul diminetii spre Gori, s-a oprit la 30 de kilometri de oras.

Tot in cursul diminetii, acelasi purtator de cuvant declarase ca rusii au inceput sa-si retraga trupele din Gori iar fortele georgiene au inceput sa preia controlul in zona.

"Rusii au inceput sa-si retraga trupele. Politia si fortele speciale georgiene sunt in curs de preluare a controlului asupra orasului", a spus acesta.

Deocamdata, razboiul declaratiilor continua, atat rusii cat si georgienii acuzandu-se reciproc de nerespectarea termenilor acordului de incetare a focului.

Explozii in jurul orasului Gori, tancurile rusesti intra in Poti

O serie de explozii au avut loc, in jurul orei 12:00, ora Romaniei, in jurul orasului Gori, relateaza AFP.

Totodata, potrivit unui martor ocular, tancurile armatei ruse au intrat in portul Poti si se deplaseaza spre o baza militara din zona.

Saakasvili: Rusia vrea sa distruga Georgia si valorile occidentale

Rusia urmareste nu doar sa distruga Georgia, dar si valorile occidentale, afirma presedintele georgian, Mihail Saakasvili, intr-un articol publicat joi de Washington Post.

"Invazia Rusiei loveste in inima valorilor occidentale si a sistemului de securitate al secolului XXI. Rusia incearca sa distruga nu doar o tara, ci si o idee", scrie Saakasvili, care califica puterea de la Moscova drept "fara mila" si "nedemna de incredere".

"In cazul in care comunitatea internationala va permite Rusiei sa zdrobeasca statul georgian democratic si independent, aceasta va echivala cu a da unda verde tuturor guvernelor autoritare din intreaga lume", a adaugat liderul georgian.

"Am legat soarta tarii mele de valorile occidentale ale democratiei si libertatii. Acum, cand Georgia este atacata, trebuie sa ne intrebam: daca occidentul nu este alaturi de noi, atunci, de cine este alaturi? Daca linia de demarcare nu este trasata acum, cand va fi ea trasata?", incheie Mihail Saakasvili.