Occidentul plateste in Georgia "factura" pentru recunoasterea independentei Kosovo, sustine un responsabil crestin-democrat german, in timp ce mai multi experti din aceasta tara recomanda oficialilor europeni sa nu provoace Moscova, noteaza AFP.

Rusia s-a simtit umilita de recunoasterea independentei Kosovo si de extinderea NATO si vrea sa demonstreze ca "este stapana la ea acasa", considera Alexander Rahr, expert in relatiile cu Rusia al Societatii germane de politica externa.

El recomanda Uniunii Europene sa nu puna in pericol relatiile cu Rusia prin "acuzatii false" si sustine implicarea Moscovei in eforturile de pace: "daca este posibil, mediatorii europeni nu ar trebui sa implice si SUA, pentru ca pozitia presedintelui Bush polarizeaza prea mult".

Confederatia, un compromis acceptabil pentru toti

In opinia sa, statele occidentale ar trebui sa propuna o confederatie: "O Georgie formata din trei parti, care sa nu devina membru al NATO, este un compromis pe care toate partile implicate ar putea sa-l accepte", sugereaza Alexander Rahr.

Fostul sef al diplomatiei germane, Hans-Dietrich Genscher, care a negociat cu responsabilii sovietici in perioada prabusirii URSS, considera ca alegerea presedintiei franceze si a guvernului german de a actiona "cu dreptate si cu masura", dar si hotararea premierului Angela Merkel de a stabili un dialog cu presedintele rus sunt "absolut justificate".

"Nu este acum momentul pentru vorbe grele". El a salutat, de asemenea, reticenta europenilor, in special a Berlinului, in sustinerea candidaturii Georgiei la NATO. "Europa a jucat deja in acest caz un rol de moderator", a spus Genscher.