Armata rusa a adresat un ultimatum fortelor georgiene din Abhazia, ordonandu-le sa predea armele luni dimineata, a anuntat comandantul rus, citat de AFP.

Generalul Serghei Saban, comandantul fortelor rusesti de mentinere a pacii din teritoriul separatist Abhazia, a cerut tuturor fortelor georgiene care se afla in zona de securitate care separa Georgia de Abhazia sa predea armele intre orele 07.00 - 10.00 (ora locala).

Georgia a respins imediat acest ultimatum. "Niciun politist nu va armele", a declarat ministrul georgian Temour Iakobasvili.

Bush catre Putin: Sunt profund ingrijorat de raspunsul disproportionat al Rusiei

Presedintele SUA, George W. Bush, i-a transmis premierului rus Vladimir Putin profunda sa ingrijorare fata de "raspunsul disproportionat" al Rusiei in conflictul din Osetia de Sud.

Bush a declarat, intr-un interviu pentru NBC Sports, ca a avut vineri o discutie cu Putin, in care a afirmat ca "aceasta violenta este de neacceptat" si a solicitat retragerea tuturor trupelor pe pozitiile detinute in data de 6 august.

"Am fost foarte ferm cu Vladimir Putin, la fel cum am fost ferm cu presedintele rus Dmitri Medvedev", a sustinut Bush.

"Mi-am exprimat profunda ingrijorare fata de raspunsul disproportionat al Rusiei. Condamnam cu fermitate bombardamentele care au avut loc", a declarat presedintele american.

El a sugerat ca acest conflict, care coincide cu Jocurile Olimpice de la Beijing, a reusit sa umbreasca idealurile olimpice.

Secretarul general al NATO critica Rusia

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a acuzat luni Rusia de "folosirea unei forte excesive" si de violarea teritoriul Georgiei.

"Jaap de Hoop Scheffer este profund ingrijorat de raspunsul disproportionat al Rusiei si de lipsa de respect fata de integritatea teritoriala a Georgiei", a declarat un purtator de cuvant al Aliantei, citat de AFP.

Liderii NATO au declarat in aprilie, la summitul de la Bucuresti, ca Georgia va deveni, in urmatorii ani, membru al Aliantei Nord Atlantice.

Intalnire Sarkozy - Medvedev, la Moscova

Presedintele francez Nicolas Sarkozy se va deplasa, marti, la Moscova, unde ar urma sa aiba o intalnire cu presedintele rus Dmitri Medvedev, pentru "a incerca sa finalizeze" un acord de incetare a focului in conflictul dintre Rusia si Georgia, a declarat ministrul francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner.

Ministrul francez de Externe, care se afla la Tbilisi, a afirmat, dupa intalnirea cu presedintele Mihail Saakasvili, ca liderul georgian "este hotarat sa ajunga la pace".

"Pacea trebuie sa revina, iar popoarele trebuie protejate si, din acest punct de vedere, presedintele Saakasvili a acceptat in majoritate propunerile noastre", a spus Kouchner.

Planul francez de pace prevede incetarea imediata a focului, retragerea fortelor pe pozitiile ocupate inainte de 6 august si respectarea integritatii teritoriale a Georgiei.

Ministrul georgian al Afacerilor Externe discuta cu oficiali NATO

Tot in plan diplomatic, ministrul georgian al Afacerilor Externe, Eka Teselasvili, se va deplasa marti la Bruxelles, unde va avea o intalnire cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a anuntat un purtator de cuvant al Aliantei, citat de AFP.

In noaptea de duminica spre luni, tirurile de rachete georgiene asupra capitalei regiunii separatiste Osetia de Sud, Tinvali, s-au soldat cu trei morti si 18 raniti in randul fortelor ruse de mentinere a pacii, potrivit autoritatilor osete.