Rusia vrea sa demonstreze, prin conflictul din Osetia de Sud, ca Georgia nu este o alternativa serioasa pentru tranzitul de hidrocarburi, asupra caruia Moscova aspira sa detina monopolul, a declarat fostul ministru de externe georgian, citat de NewsIn.

Obiectivul Moscovei "nu este poate controlul direct al regiunii, dar in orice caz, Moscova vrea sa demonstreze ca aceasta regiune este in continuare instabila si deci nu poate fi o alternativa serioasa pentru tranzitul de hidrocarburi, asupra caruia Rusia pretinde in prezent ca detine monopolul", a explicat fostul ministru de externe.

Intrebata despre responsabilitatea declansarii ostilitatilor, pe care partea georgiana si conducerea prorusa a Osetiei de Sud si-o imputa reciproc, Zurabisvili a remarcat ca ipoteza unui conflict lansat cu buna stiinta de Tbilisi ar fi "o nebunie" pentru care "nu se poate gasi o explicatie rationala".

Ideea mizei energetice a acestui conflict este impartasita de Alexandros Petersen, expert la Centrul pentru Studii Internationale si de Securitate din Washington. "Acest conflict ar trebui sa fie o mare miza pentru europeni, deoarece este pusa in joc securitatea lor energetica", a declarat Alexandros Petersen pentru NewsIn.

Ministerul georgian de Externe a mai spus ca "Rusia a devastat complet portul Poti de la Marea Neagra, important pentru transportul de resurse energetice de la Marea Caspica si care se afla in apropierea oleoductului Baku-Supsa si a terminalului petrolier Supsa".

Lovitura energetica pentru Europa este reliefata si de jurnalistul britanic Edward Lucas intr-un editorial publicat de cotidianul The Times.

"Inainte de toate exista un interes vital al Occidentului. Cea mai mare amenintare la adresa Europei este monopolul rus asupra rutelor de transport energetic din fosta Uniune Sovietica catre Vest. Singura exceptie este conducta de petrol si gaze care aduce rezervele bogate din Azerbaidjan in Turcia, via Georgia. Daca Georgia este infranta, sperantele Europei la independenta energetica de Rusia vor fi si ele spulberate", conchide ziaristul britanic.