Doua portavioane americane se indreptau in cursul zilei de joi catre zona Golfului si Marea Rosie, potrivit cotidianului Kuwait Times, citat de pagina electronica a Jerusalem Post. Armata americana nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat faptul ca nave ale flotei americane ar fi adus astazi, in zona Golfului, doua portavioane.

In ultimele luni, armata americana a realizat, pe coasta estica a Statelor Unite, mai multe exercitii concentrate pe comunicarea intre navele sale militare raspandite in diferite tari, acestea fiind declarate pregatite pentru a-si face datoria.

La sfarsitul lunii iulie, agentia araba de stiri Moheet anunta ca un distrugator american al carui nume nu este cunoscut si doua nave israeliene au traversat Canalul Suez, trecand astfel din Marea Mediterana in Marea Rosie. O saptamana mai tarziu, un submarin nuclear american insotit de un distrugator a fost trimis in Mediterana.

Miscarile de trupe coincid cu ultimele evolutii din relatiile dintre Washington si Teheran.

Negocierile americano-irakiene pe tema programului nuclear iranian sunt in impas. In timp ce Washington-ul suspecteaza Iranul ca ar incerca sa obtina arme nucleare, Teheranul sustine ca scopul programului sau de imbogatire a uraniului il reprezinta doar obtinerea de energie.

Kuwaitul, ca si alte state arabe din zona Golfului, se teme ca, in cazul in care negocierile americano-iraniene vor esua, va fi prins la mijloc in cazul in care Statele Unite vor initia un atac aerian asupra Iranului.