Parerea rusilor despre Ucraina se inrautateste constant. Daca in urma cu un an, 7% dintre cetatenii Rusiei considerau statul vecin ostil, numarul sustinatorilor acestui punct de vedere a crescut la 21%, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Centru unional pentru studierea opiniei publice si citat de Nezavisimaia gazeta.

Expertii sunt convinsi ca situatia nu se va schimba nici in cazul alegerii unui nou presedinte al Ucrainei. Moscova si Kiev sunt despartite de o prapastie politica, de pretentii reciproce si conflicte - cred analistii centrului ucrainean Razumkov, Valeri Cialyi si Mihail Paskov. In opinia lor, vinovata de inrautatirea atitudinii omului de rand fata de statul vecin este puterea rusa.

Paradoxal este ca, vorbind la toate nivelele despre importanta Ucrainei pentru Rusia, despre vectorul ucrainean al politicii externe a Moscovei drept prioritate absoluta a Rusiei, functionarii rusi, voit sau nevoit, fac totul pentru a-i indeparta pe ucraineni.

„Masina propagandei de stat prezinta Ucraina ca o tara: a) a carei conducere impinge populatia intr-o organizatie, NATO, ostila Rusiei; b) unde limba si cultura ruse sunt calcate cu brutalitate in picioare; c) care vrea sa alunge Flota din Marea Neagra; d) care va isi bate joc si denatureaza istoria comuna”, au explicat expertii ucraineni.

Problema este ca cetateanul simplu este prea putin interesat de „complexele subiecte” economice, in schimb el aude tot timpul vorbindu-se de conflicte politico-istorice, care apar cu ajutorul neprecupetit al diplomatiei de la Kiev si a echipei prezidentiale, crede analistul ucrainean Kontantin Bondarenko. „Societatea rusa are o parere proasta atat despre Viktor Iuscenko, cat si despre Iulia Timosenko, priviti ca niste inamici portocalii. Pentru a schimba lucrurile, Ucraina trebuie sa lucreze in mod sistematic si sustinut in Rusia, sa realizeze programe speciale de informare. Dar pe nimeni nu preocupa acest lucru. Nici acum, nici in viitor”, considera politologul.