Torta olimpica si-a inceput traseul prin capitala chineza, cu doua zile inainte de deschiderea Jocurilor Olimpice, transmit agentiile internationale de presa. Mii de oameni s-au adunat in mai multe puncte cheie ale Beijingului, agitand steaguri nationale.

Flacara olimpica va calatori prin capitala Chinei timp de trei zile, urmand ca torta sa fie purtata de 841 de persoane. In prima zi, traseul parcurs va fi de 16,4 km, intre Orasul Interzis si Templul Cerului.

In timp ce torta olimpica defila pe strazile orasului, patru cetateni straini au afisat un banner cu mesajul "Un Tibet liber", acestia fiind retinuti imediat de politie.

Inaintea inceperii Olimpiadei, China este amenintata nu numai de teroristi, ci si de furia naturii. Trei persoane si-au pierdut viata, iar alte 20 au fost ranite in urma unui seism cu magnitudinea 6 pe scara Richter, produs ieri in provincia Sinchuan. Epicentrul a fost localizat la o adancime de 6,2 mile. Aceeasi provincie a fost afectata, in luna mai, de un cutremur de 8 grade, soldat cu moartea sau disparitia a circa 90.000 de persoane.

De asemenea, in urma cu doua zile, tot in sud-vestul Chinei, a avut loc un atentat terorist soldat cu 16 morti si 12 raniti. Politia a arestat 18 oameni, acuzati de organizarea atacului.