18 "teroristi" straini au fost retinuti marti in provincia musulmana Xinjiang, in vestul Chinei, anunta autoritatile chineze, citate de AFP.

"Politia din Xinjiang a arestat 18 teroristi straini", a declarat, intr-o conferinta de presa, secretarul partidului comunist chinez din Kashgar, fara a oferi insa alte detalii.

In cursul zilei de luni, un atac terorist asupra unei sectii de politie din Kashgar, in provincia chineză Xinjian, a provocat moartea a 16 ofiteri si ranirea altor 12.

Responsabilii chinezi considera ca teroristii "incearca sa duca un razboi violent impotriva Jocurilor Olimpice".

"Teroristii vor sa transforme anul 2008 intr-un an de doliu pentru China", a spus secretarul partidului comunist chinez din Kashgar.

Atacatorii au intrat cu doua vehicule in sectia politiei de frontiera si au aruncat doua grenade.

Nu sunt cunoscute detalii despre identitatea atacatorilor. Regiunea Xinjiang ( zona musulmana din nord-vestul tarii) se afla in centrul preocuparii autoritatilor de la Beijing.

Anterior, un purtator de cuvant al Comitetului chinez de organizare a Jocurilor Olimpice declarase ca autoritatile nu au stabilit pentru moment daca atacul are legatura cu evenimentul care va incepe peste 4 zile. "Va trebui sa verificam", precizase responsabilul chinez.

Saptamana trecuta, insarcinatul cu securitatea pe durata jocurilor olimpice de la Beijing, Ma Zhenchuan, afirma ca gruparea extremista islamica ETIM pregateste atentate in timpul manifestarilor sportive care vor incepe in 8 august.

Afirmatia oficialului chinez survine dupa ce doua persoane si-au pierdut viata, iar alte 14 au fost ranite intr-un atentat in care au fost implicate doua autobuze. Pentru evitarea oricaror incidente autoritatiile chineze au dispus infiintarea unui divizii anti-tero care va numara aproximativ 100.000 de militari si specialisti in combaterea terorismului.