Unul dintre lacurile aflate pe suprafata Titanului, cel mai mare satelit natural al planetei Saturn, este in stare lichida, a anuntat Agentia spatiala americana (NASA). Oamenii de stiinta au precizat ca imaginile in infra-rosu furnizate de sonda spatiala Cassini arata ca lacul contine hidrocarburi lichide, mai exact gaz etan lichefiat, anunta AFP.

"Acest lucru face din Titan singurul corp ceresc din sistemul nostru, in afara de Terra, la suprafata caruia s-au descoperit lichide", au declarat reprezentantii Jet Propulsion Laboratory (JPL), divizie a NASA, citati de AFP.

Probele furnizate de sonda americana Cassini, care a filmat si fotografiat planeta Saturn si satelitii ei din mai multe puncte situate in zone "nevazute", au intarit predictiile potrivit carora sub crusta groasa de gheata ar exista rezerve de lichide. Cercetatorii care au analizat imaginile cred ca Titanul este acoperit cu lacuri de metan, etan si alte hidrocarburi usoare.

"Cassini a detectat sute de zone intunecate care semanau cu niste lacuri. Pana in prezent, nu se stia daca acestea erau lichide sau solide", a subliniat agentia, precizand ca lichidul a fost detectat cu ajutorul unei analize cu infrarosu.

Pe Pamant, etanul nu poate exista in stare lichida decat daca este supus unei presiuni foarte mari. La minus 180 de grade Celsius, cat este temperatura pe Titan, nu mai este nevoie de o alta presiune pentru ca etanul sa se gaseasca in stare lichida.

Imagini de pe Titan furnizate de sonda Cassini

Imagini - mozaic de pe Titan