Magistratii Curtii Constitutionale Federale din Germania au votat miercuri impotriva interzicerii fumatului in barurile si cluburile mici, informeaza BBC.

Judecatorii au acceptat astfel plangerile formulate de proprietarii unor localuri din statele Berlin si Baden-Wurttemberg (sud-vestul Germaniei), care au afirmat ca interzicerea fumatului le-a afectat afacerile. Cele doua state fac parte dintre cele 12 care au introdus noi legi anti-fumat la inceputul acestui an.

In plangerile formulate, proprietarii a doua mici baruri din Tuebingen si Berlin au afirmat ca, spre deosebire de localurile mari, ei nu au spatiu suficient pentru a crea camere separate pentru fumatori.

Curtea Constitutionala a decis ca statele trebuie sa-si revizuiasca legislatia anti-fumat pana la sfarsitul anului 2009. Fumatul va fi permis in barurile alcatuite dintr-o singura incapere si in cluburile mai mici de 75 mp, unde nu se serveste mancare.

BBC precizeaza ca decizia de astazi a judecatorilor stabileste un precedent in Germania, deoarece aproape toate statele au legi anti-fumat similare. Bavaria, spre exemplu, a interzis complet fumatul in baruri si in corturi unde se serveste bere. In Saarland, fumatul este permis in barurile mici si in cele mari care au incaperi separate pentru fumatori. Celelalte state interzic fumatul in barurile alcatuite dintr-o singura incapere insa il permit in localurile care au camere pentru fumatori.

Fumatul in cladirile guvernamentale este complet interzis pe intreg teritoriul Germaniei.