Noul card de identitate si testul 17/33 pentru cetatenia germana 

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Marţi, 29 iulie 2008, 5:58 Actualitate | Internaţional


Noul pasaport
Ce inseamna prescurtarea STASI, ce e o coalitie de guvernamant? Este posesia de arme un drept fundamental si scrie in Constitutie ca „toti cetatenii trebuie sa aiba la fel de multi bani“? Astfel de intrebari, ca si altele, li se pun candidatilor la cetatenia germana, intr-un test cu 300 de intrebari, obligatoriu de la 1 septembrie 2008.

Incercand sa faci testul intr-o varianta postata pe Welt.online, in cadrul unui experiment-pilot propus de landul Hessen, afli cu stupoare ca libertatea presei in Germania poate fi abolita, „daca doua treimi din parlamentari sunt pentru aceasta“. Cum s-ar spune, daca 410 dintre cei 612 parlamentari germani ajung la un moment dat, „pe-o mana“, adio libertatea presei, adio a patra putere in stat.

Cantatul benevol la pian

Guvernul german a dat miercuri, 23 iulie, unda verde noului buletin de identitate si testului de dobandire a cetateniei germane. Noul buletin, care urmeaza sa fie pus in circulatie incepand cu 2010, este menit  „sa inlesneasca afacerile in internet, tranzactiile online si demersurile institutiilor“ (DPA). Buletinul de identitate va avea forma unui card cu fotografie digitala, obligatorie pentru toti cetatenii care au depasit varsta de 16 ani. Amprenta digitala pe card ramane optionala.

In Germania, luarea de amprente solicitantilor de azil politic a fost regula, care s-a aplicat omogen. Mai toti cei care au trecut prin valul imigratiei in Germania, in anii '90, au trecut prin filtrul interviurilor din centrele de preluare a azilantilor politici, precum si prin „cantatul la pian“ cum era numita pe atunci procedura inmuierii degetelor in tus. N-au existat pe atunci reactii internationale, de genul celor recente, in problema amprentarii in Italia a comunitatilor de rromi.

Solicitarea de azil politic a fost la multi, pur formala, deoarece era singura baza legala de a incerca ramanerea in Germania, ca strain fara radacini germane. Dobandirea statutului de „solicitant de azil“ era pecetluit printr-o foaie de identitate cu valabilitate pana la 6 luni. Se restrictiona libertatea de miscare pe teritoriul Germaniei la 50 de km in jurul locuintei sau caminului de azilanti si se interzicea dreptul la munca. Cazarea, o parte din costurile de intretinere si cca. 400 de euro/lunar (in functie de regiune) erau suportate de primariile locale.

O serie dintre solicitantii de azil, mai cu seama „nomazii“ fara acte, isi declarau diverse identitati si se inregistrau in mai multe locuri, pentru a incasa dublu sau triplu banii. Politia a depistat si cazuri de inregistrare a unei persoane sub sase identitati diferite. Prin urmare, autoritatile germane au introdus atunci, masura bonurilor de masa si de cumparaturi, care sa inlocuiasca banii gheata, insa sa le asigure acestor persoane, pe perioada analizei dosarelor de azil, minimul de existenta dupa standardele sociale ale Germaniei.

Amprentarea pentru noul card de identitate, Ministerul de Interne german o lasa la libera alegere a cetatenilor. E un slalom politic pe langa dreptul fundamental la intimitate si protectia datelor personale, invocat in mod repetat de opozitie, societatea civila si organizatiile pentru protectia drepturilor omului. Amprenta digitala pe card, ramane deci optionala, in urma recentei hotarari de Guvern german.

Un test cu chichite

Obligatorie devine insa, in dobandirea cetateniei germane, trecerea unui test de cunostinte „ale ordinii de drept, de functionare a societatii si de conditii de viata in Germania“ (Sueddeutsche.de). Guvernul german a aprobat miercuri, hotararea bazata pe propunerea Ministerului de Interne condus de Wolfgang Schäuble (CDU), referitoare la controversata problema a „testului de dobandire a cetateniei“.

Dezbaterea pe marginea introducerii acestui test - pe langa conditiile legale necesare, pe care trebuie sa le indeplineasca un strain - a durat peste doi ani, lovindu-se de impotrivire din partea partidelor de opozitie si a asociatiilor de straini din Germania. S-a mai obiectat ca „a deveni neamt“ va depinde de pregatirea intelectuala a solicitantului si ca strainii cu educatie scolara redusa vor fi dezavantajati.

Prin Hotararea de Guvern din 23 iulie, testul conceput in forma optiunilor multiple (un raspuns corect din patru variante) devine obligatoriu de la 1 septembrie 2008 si cuprinde 300 de intrebari, referitoare la viata in democratie, istoria si realitatile sociale ale Germaniei, „om si sanatate“. Cel putin 17 raspunsuri corecte, din 33, trebuie sa dea un candidat, ca sa treaca testul de cetatenie.

Hotararea Guvernului mai reglementeaza continutul didactic al cursurilor de dobandirea cetateniei, obligatorii pentru participarea la test. Modulul de experimentare a introducerii testului a fost facut anul trecut in landul Hessen (Frankfurt am Main) si nu s-a conditionat participarea, de existenta unei cereri de dobandire a cetateniei germane. Costul acestor cursuri nu a fost inca facut public pe homepage-ul Landului Hessen.

Testul-pilot  pe participantii „cu sau fara istoric de emigratie“,  ar fi dovedit ca 70% dintre cei testati - cu precadere elevi  si studenti - au avut rezultate pozitive la test. Se mai precizeaza ca la cursurile de pregatire de 60 de ore, „cunostintele pot fi aprofundate dincolo de limitele precise impuse de intrebari“.

Saptamana trecuta, ministrul de interne Schäuble a afirmat ca „testul e oportun si nu suprasolicita pe nimeni“, cu cele 300 de intrebari generale si 10 specific-regionale. Ministerul de Interne ar fi corectat, intre timp, o serie de greseli de formulare si ambiguitati aparute in catalogul initial de intrebari si sesizate in timpul dezbaterii publice.

Se pare ca nu toate: libertatea presei dupa Constitutia germana, e mai protejata de arbitrar, decat se indica in raspunsul la testul vizitat de milioane de curiosi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7130 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Identitate europeana (Marţi, 29 iulie 2008, 10:23)

  Europoid [anonim]

  Pana acum cativa ani domina in Europa un discurs de o extrema ipocrizie, influentat de ceea ce a fost proclamat ca fiind "corect politic". Atitudine perversa ce continua sa sufoce libertatea de exprimare in Europa si ar face ca azi, genii ca Hegel, Kant, Heidegger sa fie bagati in puscarie si injurati de tot felul de natangi pe motiv ca "e rasijdi" :)).

  Asa cum fusese prezis de intelectualii taxati violent de stangisti si mainstreamul cultural socialist european drept "fascisti" sau de "dreapta ultraliberala", etc., imigratia salbatica, necontrolata (asa cum vorbim de capitalism salbatic, necontrolat) a provocat reactii dure, ostile, in opinia europeana. Desi zeci de ani dupa razboi generatiilor europene succesive li s-a aplicat un intens tratament de propaganda "umanista", esecul e vizibil, ceea ce e natural nu poate fi alungat cu usurinta si e natural sa observam diferentele si sa ne comparam. Pentru ca asa evoluam, prin comparatie, imitatie, adaptare.

  Din ce in ce mai multe tari europene au inceput sa aiba guverne de dreapta, stabile si performante, astfel incat in acest moment mai mult de 20 de state UE sunt guvernate de partide liberale, conservatoare, nationaliste. Electorii europeni le-au considerat mai eficace in a combate imigratia clandestina extra-comunitara, criminalitatea transfrontaliera, extremismul islamic, in a obtine prosperitate si crestere economica.

  Tari "mari puteri" europene, cu o indelungata traditie democratica, incep sa ia masuri drastice, severe, contra imigrantilor veniti cu milioanele din Africa (neagra sau berbero-araba) si Asia. UK, Germania, Olanda, Franta, Italia, Elvetia, Austria, toate au o legislatie care tinde sa stopeze imigratie non-europeana, care obliga la integrarea celor deja veniti.

  Asimilarea culturala si etnica a noului val migrator e o conditie de "viata si moarte" pt. identitatea europeana clara si pt. ambitia UE de a deveni o adevarata putere mondiala capabila sa rivalizeze cu USA, China sau India !
  • +1 (1 vot)    
   Reunirea unor popoare europene (Marţi, 29 iulie 2008, 11:48)

   Geerd Wilders [anonim] i-a raspuns lui Europoid

   Surpriza printre "europeisti" si "anti-nationalisti", ingrijorati de destramarea Belgiei (un stat creat de marile puteri in 1830 din 2 etnii, flamanzi si valoni): un sondaj publicat azi de presa franceza arata ca o majoritate de francezi se pronunta pt. reunificarea francofonilor valoni cu Franta !
   Astfel, sondajul IPSOS arata ca 49% din valoni si 60% din francezi sunt favorabili "alipirii" (rattachement) Waloniei la Franta ! Iar trendul e crescator in ultimele 10 luni.
   Dupa reunirea germanilor, urmatoarea mare reparatie a nedreptatilor istorice ar putea fi reunirea francofonilor francezi si belgieni.
   Act foarte simbolic, un precedent politic ce ar permite un discurs mult mai agresiv in favoarea reunirii romanilor cu fratii din Basarabia.
   Belgia se confrunta cu o grava criza politica si sunt sanse minime ca acest stat federal sa reziste la presiunea majoritatii flamande (6,5 milioane fata de 4 milioane francofoni).
   Chiar daca intr-o prima etapa va fi vorba de o "confederatie" dupa model elvetian, e probabil ca va urma o independenta a Flandrei si apoi o reunire cu Olanda (olandezii si flamanzii sunt neerlandofoni, diferenta etnica, culturala si lingvistica intre ei fiind ca si intre noi si romanii de peste Prut, minima).
   Micro-statele cu cateva milioane de locuitori nu mai au nici o sansa de supravietuire in competitia mondiala cu state-continent ca USA, Rusia, China, India, Brazilia, etc.,sau cu tari in plina expansiune demografica (cu zeci de milioane de locuitori, ca Turcia, Indonezia, Africa de Sud sau tarile arabo-musulmane), tarile mici din Europa fiind in general protejate de aderarea la UE/NATO.
   Tendinta fireasca va fi "aglomerarea" in ansambluri coerente etnic, lingvistic, cultural, incepand cu propriul popor, propria comunitate etnica! Germanii, francezii, romanii, neerlandezii, rusii, sarbii, albanezii, maghiarii, au dreptul legitim de a avea un stat unic care sa le apere interesele si identitatea istorica.
   • +2 (2 voturi)    
    Reunirea ... (Marţi, 29 iulie 2008, 14:50)

    Bee [utilizator] i-a raspuns lui Geerd Wilders

    Problema care blocheaza in acest moment destramarea Belgiei este statutul Bruxelles-ului, care constituie sediul Uniunii Europene, NATO si al numeroaselor alte organizatii internationale, dar care se afla in teritoriul flamand, populatia majoritara (covarsitor) fiind francofona. Mai in gluma mai in serios, flamanzii vor sa "vanda" Bruxelles-ul catre Uniunea Europeana.
   • -1 (1 vot)    
    Ba tu (Miercuri, 30 iulie 2008, 9:18)

    Vesticul [anonim] i-a raspuns lui Geerd Wilders

    Stii ceva ? Cu Basarabia sa te unesti tu ! Stii cam cati rusi (nu rusofoni, rusi pur-sange) sunt in Basarabia ?
 • 0 (0 voturi)    
  CDU a depasit SPD ! (Marţi, 29 iulie 2008, 10:41)

  Cifrus [anonim]

  Un adevarat soc in cultura politica germana: pt. prima oara dupa 1945, partidul conservator (CDU) are mai multi membri (530.755) decat partidul social-democrat (SPD, cu 529.994). Matematic nesemnificativ, dar un un simbol al vremurilor.

  Maximul de aderenti atins de aceste partide a fost de : 735.000 membri pt. conservatorii din CDU (in 1983) si 1.020.000 membri pt. social-democratii SPD (in 1976) !

  De atunci, stanga social-democrata a pierdut 50% din aderenti, iar conservatorii 30%.

  Noul partid de stanga, socialo-comunist (Die Linke) nu a suplinit pierderea, nr. membrilor sai nu depaseste 50.000.

  Ultimele sondaje arata un avans al conservatorilor, in jur de 35-38% din optiuni, in timp ce SPD, pt. prima oara dupa 1945, e cotat sub 30% din optiunile de vot (29%).
 • 0 (0 voturi)    
  cdu.... (Marţi, 29 iulie 2008, 14:41)

  fredy lor [anonim]

  si noi am eliminat orice urma de cd, din romania, odata cu excluderea pntcd-ului din parlament....hm..nu cred ca nemtii o sa ne fie prieteni; eu in locul lor nu as fi
 • +1 (1 vot)    
  Test 17/33 (Marţi, 29 iulie 2008, 15:45)

  Stoewer [anonim]

  Am facut si eu de mai multe ori testul si recordul a fost de 2 intrebari la care am gresit raspunsul. Prin aceasta vreau sa spun ca pentru cine cunoaste Germania (ceea ce se presupune in mod normal pentru un viitor cetatean german) testul este simplu si nu trebuie nimic invatat pe de rost. Multe intrebari sunt chiar de bun simt. Sunt si intrebari foarte grele, din istoria secolului XIX, pe care probabil putini le cunosc, dar de aceea s-a si optat pentru sistemul 17 din 33.
  • +1 (1 vot)    
   Intr-adevar (Joi, 31 iulie 2008, 2:28)

   Jo [anonim] i-a raspuns lui Stoewer

   Am facut si eu testul si sunt de aceeasi parere. Intrebarile nu sunt grele pt. cineva care traieste aici si doreste obtinerea cetateniei. Sincer ma asteptma la ceva mult mai greu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by