Transferarea lui Radovan Karadzici la Tribunalul Penal International de la Haga va fi efectuata in secret pentru a evita presa si protestele planuite de sustinatorii nationalisti ai fostului lider politic al sarbilor bosniaci, anunta Mediafax.

Karadzici, care este acuzat de genocid in timpul razboiului din Bosnia din 1992-1995, a fost arestat saptamana trecuta in Serbia. În prezent, Radovan Karadzici se afla intr-o inchisoare din Belgrad, asteptand sa fie extradat.

Surse din cadrul serviciilor de securitate sustin ca exista numeroase optiuni pentru a-l transfera pe Karadzici in secret, inclusiv vehicule deghizate, iesiri secrete, false coloane de masini pentru a-i induce in eroare pe jurnalisti.

"Doar zece persoane din Serbia stiu cu exactitate ce se va intampla", a declarat o sursa guvernamentala de rang inalt. "Transferul va fi facut intr-un mod pe cat se poate de discret", a precizat si o alta sursa.

Radovan Karadzici a fost pus sub acuzare pentru ca ar fi responsabil de masacrarea a circa 8.000 de musulmani bosniaci la Srebrenita si de asediul orasului Sarajevo, unde peste 11.000 de persoane au murit. Multi nationalisti il vad pe Radovan Karadzici ca pe un erou atacat de propaganda antisarba, planuind, astfel, pentru marti un protest de masa fata de extradarea si judecarea acestuia.

Guvernul prooccidental de la Belgrad doreste sa il transfere pe Karadzici cat de curand la tribunalul de la Haga pentru a evita tensiunea si protestele prelungite.