Candidatul democrat la Casa Alba, Barack Obama, a cerut Europei si Statelor Unite sa-si depaseasca diferentele si sa-si reafirme parteneriatul pentru a face fata unor provocari mondiale, precum terorismul si incalzirea globala. Intr-un discurs sustinut joi, in capitala Germaniei, Berlin, Obama a precizat ca nici Europa, nici America nu-si pot permite sa se retraga in izolare cand lumea se confrunta cu astfel de probleme, relateaza AFP.

"Nu trebuie sa fim divizati. Nicio natiune, oricat de mare si de puternic ar fi, nu poate face fata provocarilor de una singura", a declarat senatorul de Illinois, precizand ca noile pericole cu care se confrunta lumea secolului XXI "nu pot fi oprite de frontiere sau oceane".

"Oameni din lumea intreaga, priviti cum a cazut Zidul Berlinului, aducand toti germanii impreuna. Istoria dovedeste ca nu exista o provocare mai mare pentru omenire decat aceea de a sta unita", a afirmat Barack Obama, in fata a peste 200.000 de persoane.

Candidatul democrat s-a adresat berlinezilor in Parcul Tiergarten din centrul capitalei, la cateva sute de metri de Poarta Brandenburg, unde ar fi dorit initial sa tina discursul. Potrivit AFP, este pentru prima data cand un candidat la Casa Alba sustine un asmenea discurs de politica externa in afara SUA.

Dupa cuvantarea sa, Obama a petrecut mai multe minute printre oamenii din multime, care s-au ingramadit sa-i strange mana si sa-l fotografia.