Comisia Europeana a amenintat ca va lua masuri dure daca nu se fac progrese semnificative in negocierile cu SUA referitoate la chestiunea vizelor, transmite Rador. Oficiali de la Bruxelles sunt nemultumiti de faptul ca Statele Unite nu liberalizeaza regimul de vize pentru 12 tari membre ale Uniunii, inclusiv Romania.

CE sustine ca, in ciuda eforturilor sale si ale tarilor membre, SUA continua sa impuna vize cetatenilor din aceste tari ale Uniunii si a anuntat ca este pregatita sa ceara statelor membre sa impuna restrictii temporare de calatorie americanilor. Intre acestea, se numara si impunerea de vize pentru detinatorii de pasapoarte diplomatice sau de serviciu emise de SUA. Restrictiile ar putea fi aplicate incepand cu 1 ianuarie 2009.

Problema vizelor reprezinta o chestiune delicata in relatia transatlantica. Noile state membre sunt nemultumite de faptul ca SUA continua sa solicite vize cetatenilor lor, desi unele din aceste tari, precum Polonia sau Romania, sprijina cu trupe campaniile din Irak si Afganistan. Un alt motiv de nemultumire este acela ca Administratia de la Washington a decis sa semneze acorduri separate in problema vizelor cu cateva tari europene, desi Bruxelles-ul doreste sa negocieze unitar pentru toate statele din Uniune.

SUA doresc ca fiecare stat vizat sa-si rezolve chestiunile specifice legate de securitate sau de combaterea imigratiei inainte de a putea fi cuprins in programul Visa Waiver.