Vizita la Moscova a lui Hugo Chavez, presedintele Venezuelei, a demonstrat ca tara sa este un partener-cheie pentru Rusia in America Latina. Dupa ce a cumparat deja tehnica militara rusa in valoare totala de aproape patru miliarde de dolari, Venezuela are in vedere noi contracte pentru submarine si avioane militare de transport. Expertii rusi sustin ca negocierile de la Kremlin pot deveni "strategice" daca Moscova decide sa plaseze armament strategic in Cuba.

Pina acum, Venezuela a cumparat avioane distrugatoare Su-30, elicoptere Mi-17B si Mi-26T. In prezent, acolo se construiesc doua uzine de asamblare dupa licenta a automatelor Kalasnikov si a munitiei aferente, scrie RBK.

Chavez are nevoie de armamentul cumparat nu pentru razboi cu SUA, ci pentru a asigura un echilibru in goana inarmarilor dintre Venezuela si Columbia, considera politologul Iuri Sevtzov.

“Chavez nu cumpara ceva in stare sa modifice radical raportul de forte dintre fortele armate ale celor tari. Pur si simplu, el incearca sa mentina un echilibru”, a explicat el.

In acelasi timp, a adaugat el, vizita ar putea avea un context geopolitic mai larg – in America Latina situatia se poate tensiona din nou. “In ultimele zile au circulat informatii potrivit carora Rusia se intoarce in Cuba, ca o contramasura la scutul american antiracheta. Privind lucrurile din acest unghi, achizitiile de armament de catre Venezuela imbraca cu totul alta infatisare”, este convins Setzov.

Potrivit aprecierilor sale, daca in Cuba se instaleaza prezenta militara rusa, aceasta “linie de avanpost” va atrage atentia SUA. “Ceea ce inseamna ca Washingtonul va slabi din presiunile exercitate asupra Venezuelei, care, astfel va dobandi libertate de miscare pentru marile proiecte lansate de Chavez in toate domeniile”. In opinia expertului citat, daca Rusia va ajunge in Cuba, negocierile de la Moscova devin strategice, definind politica Moscovei pentru multi ani de acum inainte.