Rapitorii unui grup de 5 britanici luati ostatici in Irak in urma cu mai bine de un an sustin ca unul dintre prizonierii lor s-a sinucis. Militantii siiti care i-au luat ostatici pe cei 5 au transmis presei britanice un material video in care explica faptul ca unul dintre prizonieri, caruia i se spune doar Jason, s-a sinucis pe data de 25 mai 2008, cu 4 zile inaintea aniversarii unui an de la rapire, anunta Telegraph.co.uk.

Cei cinci britanici - un consultant IT pe nume Peter Moore si patru garzi de corp ale caror nume nu au fost date publicitatii au fost rapiti in mai 2007 de un grup de militanti siiti care cereau, in schimbul eliberarii lor, eliberarea prizonierilor irakieni din mainile americanilor.

Matrialul video prezinta si fotografia unui barbat identificat ca fiind Jason in comunicatul militantilor. De altfel, comunicatul militantilor siiti acuza Guvernul britanic, despre care se spune ca a reactionat cu indiferenta la precedentele mesaje ale rapitorilor, lucru care l-a determinat pe Jason sa se sinucida.

Clipul video mai prezinta si un alt ostatic, Alan, dar si pe tatal unuia dintre prizonieri, care implora Guvernul britanic sa grabeasca eliberarea ostaticilor, despre care se spune in material ca sunt in plina depresie si ar fi incercat in mai multe randuri sa se sinucida.

Oficialii britanici spun, insa, ca deocamdata, nu au dovezi care sa ateste ca ostaticul s-ar fi sinucis. Mai mult, in imaginile in care apare celalalt ostatic, Alan, acesta nu face nicio referire la sinuciderea compatriotului sau.

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, David Miliband, a afirmat ca toti responsabilii britanici din Irak se preocupa de soarta ostaticilor si incearca sa afle mai multe informatii despre acestia.