Politia franceza incearca sa gaseasca 28 kg de explozibil Semtex, disparute dintr-un depozit aflat in suburbia orasului Lyon, informeaza BBC.

Ministerul de interne de la Paris a confirmat ca o ancheta se afla in curs de desfasurare.

Politia a afirmat ca, in afara explozibilului, din depozit lipsesc si detonatoare. Autoritatile au declarat ca furtul este "foarte grav". Directorul depozitului a fost suspendat, dupa ce s-a descoperit existenta unor "brese in securitatea" depozitului. Politia a refuzat sa comenteze o serie de informatii care afirmau ca depozitul, aflat intr-o garnizoana construita in secolul al XIX-lea, era nepazit.

Politia a declarat ca a fost anuntata vineri de lipsa Semtexului, insa a admis ca explozibilul ar fi putut fi furat in urma cu o saptamana.

Semtex, care a fost realizat pentru prima oara in Republica Ceha, este folosit in minerit si demolari. Este un explozibil foarte puternic, preferat de catre gruparile teroriste, deoarece este inodor si dificil de detectat.

O bomba continand aproximativ o jumatate de kilogram de exploziv Semtex a fost folosita la atentatul impotriva zborului Pan Am 103, in 1988. In urma exploziei produse deasupra localitatii scotiene Lockerbie au murit 270 de persoane.